VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Germania o întrece pe Japonia și devine a treia cea mai mare economie mondială

Economia Germaniei ar urma să o depăşească în acest an pe cea a Japoniei, devenind a treia mare economie mondială, pe fondul deprecierii yenului faţă de dolar şi euro, transmite Bloomberg.

Deprecierea monedei japoneze vine în principal în urma diferenţelor fundamentale de politică monetară. Rezerva Federală a SUA (FED) şi Banca Centrală Europeană (BCE) au majorat dobânzile pentru a contracara inflaţia, în timp ce oficialii Băncii Japoniei au preferat să menţină măsurile de stimulare, după ani de deflaţie. În timp ce FED şi BCE ar urma să menţină nemodificate dobânzile şi viitoarele reuniuni de politică monetară, aceste evoluţii pun presiune pe yen. Analiştii nu se aşteaptă la încheierea perioadei de dobânzi negative în Japonia, până la finalul anului. Totuşi, cifrele indică o creştere pe termen lung mai stabilă în Germania, care pune presiune pe autorităţile din Japonia să adopte noi măsuri de sprijin. „Este adevărat că potenţialul de creştere al Japoniei rămâne redus. Am vrea să recâştigăm terenul pierdut în ultimii 20 sau 30 de ani, prin noi măsuri de sprijin”, a răspuns ministrul nipon al Economiei, Yasutoshi Nishimura, când a fost întrebat de proiecţiile FMI.

Cele mai recente previziuni ale FMI estimează la 4.430 miliarde de dolari Produsul Intern Brut Nominal al Germaniei în 2023, faţă de 4.230 miliarde de dolari pentru Japonia. De asemenea, datele FMI arată că nemţii o duc mai bine decât japonezii. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor în Germania este estimat la 52.824 dolari, faţă de 33.950 dolari în Japonia.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.