VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Un grup de producători locali a exportat primul lot de alune moldovenești în Italia

Un grup de 15 producători locali din țară a reușit să exporte primul lot de alune în Italia, o piață cu o concurență acerbă pentru agricultorii din acest domeniu. Cei 15 agenți economici s-au asociat și au livrat primul lot de 23 de tone. Este vorba de trei soiuri, Adîgheiski, Ata-Baba și Cerkeski, crescute pe plantațiile de la noi din țară.

Potrivit companiei care i-a sprijinit pe fermieri să ajungă pe piața italiană, la această reușit s-a ajuns datorită asigurării cu mijloacele și tehnica necesare pentru a-și valorifica produsele.

„Este prima experiență de a exporta alune în Italia. A fost semnat un contract de lungă durată. Cumpărătorul este o companie care procesează alunele pentru industrie. Am mai avut experiențe de export în Europa. Primul lot a inclus soiuri mai puțin solicitate și neomogene pentru piața internațională, de aceea, în urma unui șir de negocieri, a fost găsit un cumpărător credibil din Italia”, a declarat reprezentantul companiei, Alexandr Perjan, citat de Agromedia.

Prin asociere, cei 15 producători au depăşit obstacolele legate de procesare, prin oferirea de servicii de curățare, uscare şi ambalare. Cerințele cumpărătorului au fost riguroase, legate de calitatea uniformă a alunelor, calibru, soiurile omogene, conținutul de umiditate și raportul coajă-miez al alunelor.

În prezent, în Moldova sunt peste 1000 de hectare de alun. Cele mai multe plantații de alun sunt în Turcia, care și este concurentul numărul 1 pe piața de export, fiind urmată de Italia.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.