VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Un eșec al lui Erdogan la alegerile din Turcia nu va schimba substanțial relațiile Ankara-Moscova, susțin experții

O eventuală victorie la alegerile prezidențiale din Turcia a lui Kemal Kilicdaroglu, principalul opozant al lui Recep Erdogan, politica Turciei față de Ucraina și Rusia va rămâne probabil aceeași, susține James Jeffrey, fost ambasador în Irak și Turcia, citat de digi24.ro.

Analistul a declarat că Turcia, cu Kilicdaroglu președinte, probabil se va asigura că „expansionismul rus este înfrânt, dar va evita provocarea Rusiei sau subminarea legăturilor economice extrem de valoroase atât pentru Ankara, cât și pentru Moscova”.

Continuitatea liniei politice a Turciei față de Rusia se datorează parțial dependenței sale mari de energia și investițiile rusești care contribuie la economia sa aflată în dificultate. Turcia primește aproximativ 45% din gazul natural din Rusia împreună cu cantități masive de cărbune și petrol.

Potrivit digi24.ro, alegerile prezidențiale de duminică au ridicat semne de întrebare cu privire la viitorul relațiilor dintre Turcia și Rusia, al cărei președinte, Vladimir Putin, este un aliat apropiat al președintelui Recep Tayyip Erdogan, care candidează împotriva lui Kemal Kilicdaroglu, principalul candidat al opoziției și liderul Partidul Popular Republican. 

Putin, care îl susține deschis pe Erdogan, a subliniat luna trecută importanța relațiilor dintre cele două țări, în timpul unei ceremonii prin videoconferință cu Erdogan, la inaugurare primei centrale nucleare a Turciei. Centrala nucleară Akkuyu, investiție de 20 de miliarde de dolari, a fost construită și este deținută de Rosatom, compania nucleară de stat rusă.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.