VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Un emisar chinez de rang înalt va vizita Ucraina și Rusia într-o misiune de „pace”

Un emisar chinez de rang înalt începe luni un tur în Ucraina, Rusia și în alte țări europene, într-o călătorie despre care Beijingul afirmă că urmăreşte să discute o „reglementare politică” a crizei ucrainene, relatează Reuters.

Li Hui, reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice din 2019 şi fost ambasador în Rusia, urmează să efectueze vizite şi în Polonia, Franţa şi Germania în cadrul acestui turneu de mai multe zile, a anunţat Ministerul de Externe chinez vineri, fără să ofere un calendar detaliat.

„Această vizită este o dovadă a eforturilor Chinei de a promova discuţiile de pace şi demonstrează pe deplin angajamentul ferm al Chinei faţă de pace”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unei conferinţe de presă zilnice.

Li va vizita Ucraina marți și miercuri, a declarat luni pentru Reuters un oficial guvernamental ucrainean, refuzând să ofere detalii suplimentare. 

Li Hui – care vorbeşte fluent limba rusă – este oficialul chinez cu cel mai înalt rang care vizitează Ucraina de când Rusia a invadat-o în februarie 2022, iar călătoria sa ar putea coincide cu începutul mult aşteptatei contraofensive ucrainene pentru recucerirea teritoriului ocupat de Rusia.

Această vizită intervine la câteva săptămâni după ce preşedintele chinez Xi Jinping a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la sfârşitul lunii aprilie, în cadrul primelor discuţii între cei doi lideri de la începutul războiului.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.