VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ultimul reactor operaţional al centralei nucleare ucrainene Zaporojie a fost debranşat

Ultimul reactor operaţional al centralei nucleare ucrainene Zaporojie (sud), cea mai mare din Europa şi ocupată de forţele ruse, a fost debranşat luni de la reţea, a anunţat operatorul statului ucrainean, Energoatom, informează AFP.

„Reactorul numărul 6 a fost oprit şi debranşat de la reţea”, a anunţat Energoatom pe Telegram, precizând că debranşarea a fost necesară după ce un incendiu „s-a declanşat din cauza bombardamentelor”, incendiu care a avariat o linie electrică ce leagă această unitate de reţeaua ucraineană.

Acest reactor era singurul care mai funcţiona dintre cele şase unităţi ale centralei. Sâmbătă, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experţi se află încă la faţa locului, anunţaseră deja oprirea reactorului numărul 5, din cauza avarierii unei linii electrice în urma unui bombardament.

Celelalte patru reactoare ale centralei Zaporojie sunt deconectate de mai multe săptămâni.

Acest cel mai recent incident a avut loc după vizita de vineri a unei delegaţii a AIEA la centrală.

Având şase reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, centrala Zaporojie se află din luna martie în mâinile forţelor ruse.

În ultimele săptămâni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente care au vizat locul acestei centrale, sporind temerile privind producerea unei catastrofe de tipul celei din 1986 de la Cernobîl.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.