Starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 2 octombrie. Proiectul de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 57 de deputați în cadrul ședinței plenare a Parlamentului din 21 septembrie.
Potrivit ministrului de Interne, Adrian Efros, prelungirea stării de urgență este necesară în contextul mai multor riscuri și amenințări existente, printre care provocările de natură energetică, umanitară, socială și de securitate, acestea fiind, în mare parte, consecințe ale agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.
„Situația geopolitică nu ne permite să lăsăm garda jos. Riscurile la adresa securității R. Moldova sunt persistente și reale. Forțele armate use au intensificat deja atacurile cu rachete de croazieră și drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina ccea ce poate perturba aprovizionarea cu energie electrică a R. Moldova. Dependența noastră de strucruta energetică din sudul Ucrainei reprezintă o vulnerabilitate cu impact direct asupra stabilității și echilibrului energetic, economic și social al țarii noastre”, a precizat ministrul de Interne, Adrian Efros.
Starea de urgență va oferi autorităților pârghiile necesare pentru asigurarea securității publice și energetice a comunicațiilor terestre și portuare ale R. Moldova.
Membrul comisiei parlamentare securitate, apărare și ordine publică, Adrian Cheptănaru a precizat că prelungirea stării de urgențe nu va perturba alegerile locale care urmează să aibă loc la 5 noiembrie.
Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite, în continuare, dispoziții care sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
Blocul Comunităților și Socialiștilor au solicitat excluderea de pe ordinea de zi a proiectul care prevederea prelungirea stării de urgență. Ulterior, în semn de nemulțumire, aceștia au părăsit sala de ședințe.
Parlamentul a declarat stare de urgență la data de 24 februarie 2022, când a început războiului în Ucraina, ținând cont de pericolul iminent la adresa securității naționale a Republicii Moldova.