VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

UE și PNUD susțin MAI să optimizeze registrul electronic al armelor

Uniunea Europeană și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prin intermediul proiectului regional SEESAC (Centrul de control a armelor de calibru mic și a armamentului ușor din Europa de Sud Est), a oferit Ministerului Afacerilor Interne echipamente IT în valoare de aproximativ 170.000 euro pentru operaționalizarea la nivel național a registrului electronic al armelor.

Registrul electronic al armelor a fost dezvoltat cu suportul financiar al UE în cadrul Programului de suport bugetar pentru Reforma Poliției 2016-2020.

La evenimentul de oferire a echipamentului, organizat astăzi, 14 septembrie. Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, a afirmat: „Astăzi asistăm la inițierea unei file noi în activitatea Poliției din Republica Moldova și anume când obiectivul de digitalizare a proceselor se materializează pas cu pas.”

„Prin această inițiativă sprijinim activitatea desfășurată de autoritățile naționale în vederea avansării în continuare în domeniul controlului armelor de calibru mic și a armamentului ușor. În conformitate cu Agenda de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și în contextul noului statut de țară candidată, această acțiune finanțată de UE reprezintă o contribuție suplimentară la securitatea și lupta împotriva criminalității organizate. Aceasta este o prioritate cheie pentru cooperarea UE cu Republica Moldova în beneficiul cetățenilor săi”, a subliniat Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

„În aceste vremuri incerte, este imperativ să continuăm să dezvoltăm soluții inovatoare pentru a aborda provocările contemporane de securitate. Operaționalizarea registrului electronic pentru o evidență rapidă și digitală a armelor de foc reprezintă o componentă importantă a sprijinului comprehensiv pe care îl oferim autorităților pentru a aborda de o manieră eficientă și eficace amenințările pe care le implică armele de foc”, a spus Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Operaționalizarea la nivel național a registrului electronic al armelor va îmbunătăți în mod semnificativ evidența și păstrarea de Poliție a datelor cu privire la armele de foc deținute legal în Republica Moldova.

Echipamentul IT pentru registrul armelor a fost furnizat în baza Deciziei 2019/2111 a Consiliului UE „de sprijinire a activităților SEESAC de dezarmare și control a armelor în Europa de Sud-Est pentru a reduce amenințările de utilizare ilicită a armelor de calibru mic, a armamentului ușor și a munițiilor aferente”, care aduce o contribuție suplimentară la îmbunătățirea securității în regiunea Europei de Sud-Est și în UE prin combaterea amenințării regionale generate de utilizarea ilicită a armelor de calibru mic, a armamentului ușor și a munițiilor.

Această donație importantă reprezintă o continuare a sprijinului pe care PNUD și SEESAC l-au acordat autorităților din Republica Moldova, cu asistența financiară a UE, pentru a asigura controlul eficient și eficace a armelor de calibru mic și a armamentului ușor (AMAU).

Conform Deciziei Consiliului Uniunii Europene PESC 2016/2356 și cu sprijinul financiar al UE, proiectul SEESAC a PNUD a furnizat pentru majoritatea jurisdicțiilor din Balcanii de Vest și Republica Moldova un aparat de marcat cu laser, care va fi utilizat pentru a îmbunătăți la nivel regional capacitățile de marcare a armelor de foc la import și dezactivare a acestora, în conformitate cu standardele UE. Furnizarea și instalarea echipamentelor a fost urmată de o instruire specializată. Marcarea armelor de foc este o condiție prealabilă esențială pentru o monitorizare reușită și, în acest fel, pentru a preveni deturnarea armelor de foc în fluxurile ilicite.

Cu suportul financiar al UE, SEESAC oferă sprijin complex instituțiilor din Republica Moldova în prevenirea și combaterea utilizării abuzive, posesiei ilicite și traficului de arme de foc.

Prin activitățile sale, SEESAC își propune să consolideze capacitățile factorilor de interes la nivel național și regional de a controla și de a reduce proliferarea și utilizarea abuzivă a armelor de calibru mic și a armelor ușoare, pentru a promova egalitatea de gen, pentru a facilita cooperarea regională și pentru a contribui la sporirea stabilității, securității și dezvoltării în Europa de Sud-Est și de Est.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.