VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Au izbucnit noi confruntări între Armenia și Azerbaidjan  

Armenia şi Azerbaidjan s-au acuzat reciproc miercuri, 14 septembrie că au întreprins noi atacuri, la o zi după cele mai grave violenţe între cele două ţări de după războiul din 2020 pentru control asupra regiunii disputate Nagorno-Karabah.

Cel puţin 49 de soldați armeni și 50 de soldați azeri au murit marţi în timpul acestor confruntări, informează Reuters.

Ministerul Apărării armean a afirmat miercuri că Baku „şi-a reluat atacurile cu artilerie, mortiere şi arme de calibru mare, în direcţiile Jermuk, Verin Şorja”.

La rândul său, Ministerul Apărării azer a afirmat miercuri dimineaţa că forţele armene au încălcat armistiţiul şi că „au bombardat în timpul nopţii poziţiile azere în zonele Kelbajar şi Lacin, cu mortiere şi artilerie”.

Ambele părți s-au acuzat reciproc pentru declanșarea ostilităților. Confruntările au ridicat temerile privind un alt conflict armat major în spațiul fostei Uniuni Sovietice, în timp ce armata rusă este ocupată cu invazia din Ucraina.

Un conflict armat între Armenia și Azerbaidjan ar risca să atragă Rusia și Turcia și să destabilizeze un coridor important pentru conductele care transportă petrol și gaze.

Azerbaidjanul a acuzat Armenia, care se află într-o alianță militară cu Moscova și găzduiește o bază militară rusă, că a tras cu mortiere și artilerie împotriva unităților sale militare. De asemenea, a spus că doi civili au fost răniți de la izbucnirea confruntărilor.

În noaptea de marți spre miercuri, 13-14 septembrie, trupele azere au lansat atacuri asupra mai multor orașe și sate din Armenia, marcând o escaladare fără precedent a ostilităților dintre Erevan și Baku. Confruntările s-au soldat cu zeci de morți și răniți de ambele părți.

Armenia și Azerbaidjan se luptă de zeci de ani pentru Nagorno-Karabah, o enclavă muntoasă recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar care până în 2020 a fost populată și controlată în totalitate de etnici armeni.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.