VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

UE oferă României aproximativ 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independență energetică și combaterea sărăciei energetice

Ministrul român al Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat marți într-un comunicat de presă că, în urma reuniunii Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (EcoFin) la Luxemburg, a fost luată decizia ca România să primească fonduri de aproape 1,4 miliarde de euro pentru a finanța proiecte de independență energetică.

Adoptarea în Consiliul Ecofin a propunerii REPowerEU demonstrează ce înseamnă, de fapt, solidaritatea UE și reacția rapidă, fermă și coordonată la crizele suprapuse cu care ne confruntăm. România va fi a șasea beneficiară din UE a noilor fonduri alocate prin REPowerEU, cu o anvelopă de aproximatic 1,4 miliarde de euro. Fondurile vor fi asigurate din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente Fondului de Inovare (75%) și din devansarea licitării certificatelor ETS alocate național aferente perioadei 2027-2030 (25%)”, se menționează în comunicatul de presă.

O propunere susținută și de România în cadrul Consiliului Ecofin prin care noi măsuri ce privesc independența energetică din PNRR ar putea fi incluse în noul capitol REPowerEU a fost acceptată prin aprobarea Regulamentului. Acest Regulament prevede și posibilitatea de a combate sărăcia energetică, prin finanțarea unor scheme de ajutor pentru categoriile defavorizate. Acestea pot fi solicitate de statele membre “în marja unui plafon de un miliard de euro pentru toate statele UE” precizează Câciu.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.