Ministrul român al Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat marți într-un comunicat de presă că, în urma reuniunii Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (EcoFin) la Luxemburg, a fost luată decizia ca România să primească fonduri de aproape 1,4 miliarde de euro pentru a finanța proiecte de independență energetică.
„Adoptarea în Consiliul Ecofin a propunerii REPowerEU demonstrează ce înseamnă, de fapt, solidaritatea UE și reacția rapidă, fermă și coordonată la crizele suprapuse cu care ne confruntăm. România va fi a șasea beneficiară din UE a noilor fonduri alocate prin REPowerEU, cu o anvelopă de aproximatic 1,4 miliarde de euro. Fondurile vor fi asigurate din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente Fondului de Inovare (75%) și din devansarea licitării certificatelor ETS alocate național aferente perioadei 2027-2030 (25%)”, se menționează în comunicatul de presă.
O propunere susținută și de România în cadrul Consiliului Ecofin prin care noi măsuri ce privesc independența energetică din PNRR ar putea fi incluse în noul capitol REPowerEU a fost acceptată prin aprobarea Regulamentului. Acest Regulament prevede și posibilitatea de a combate sărăcia energetică, prin finanțarea unor scheme de ajutor pentru categoriile defavorizate. Acestea pot fi solicitate de statele membre “în marja unui plafon de un miliard de euro pentru toate statele UE” precizează Câciu.