VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ucraina urmează să primească în acest an până la 3 miliarde de euro din profiturile obținute în urma înghețării activelor rusești.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat folosirea profiturilor din activele suverane rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina, a anunțat, luni, reprezentanța cehă în UE. Potrivit declarației, planul aprobat are proceduri care s-ar putea ridica între 2,5 miliarde și 3 miliarde de euro (2,7-3,26 miliarde dolari) anual, cea mai mare parte fiind alocată nevoilor militare ale Kievului.

„Până la 3 miliarde de euro (3,26 miliarde de dolari) (s-ar putea strânge) doar anul acesta, 90% sunt pentru armata Ucrainei. Rusia trebuie să plătească pentru daunele de război”, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky, informează The Kyiv Independent. 

Partenerii occidentali ai Ucrainei și alți aliați au înghețat în jur de 300 de miliarde de dolari în active rusești la începutul invaziei la scară largă în 2022. Aproximativ două treimi sunt deținute de compania de servicii financiare Euroclear cu sediul în Belgia. În timp ce SUA au propus confiscarea bunurilor rusești, UE s-a temut de capcanele legale și fiscale ale confiscării.

În schimb, Bruxelles-ul a propus să folosească profiturile generate de activele înghețate și să le direcționeze către Kiev. În martie, Comisia Europeană a înaintat o propunere privind utilizarea a 90% din fondurile generate pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina și alocarea celor 10% rămase la bugetul UE pentru a sprijini industria de apărare a țării. După multe săptămâni de dezbateri, ambasadorii UE au ajuns la un acord politic asupra propunerii pe 8 mai. Nevoile Ucrainei de ajutor extern cresc pe măsură ce Rusia intensifică presiunea de-a lungul frontului și continuă atacurile aeriene împotriva centrelor populației și a infrastructurii critice. Oficialii ucraineni au cerut în mod repetat confiscarea activelor ruse ca o cale către o finanțare externă durabilă, care nu ar pune presiune asupra bugetelor partenerilor.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.