VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ucraina a recunoscut Kurilele de Sud drept „teritoriu al Japoniei ocupat de Rusia”

Ucraina a recunoscut Kurilele de Sud drept „teritoriu al Japoniei ocupat de Rusia”. Foto: wikipedia.org DIN ARTICOL Dmitri Rogozin propune denumiri ruseşti pentru insulele Kurile, disputate cu Japonia Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o rezoluție prin care recunoaște insulele Kurile de Sud drept „teritoriu al Japoniei ocupat de Rusia”, potrivit datelor de pe site-ul parlamentului, relatează Ria Novosti.

„Rada Supremă a Ucrainei își declară sprijinul pentru poziția Japoniei în raport cu teritoriile sale nordice. Recunoaște că aceste teritorii continuă să fie sub ocupația Federației Ruse”, se arată în textul documentului.

În același timp, Kievul a cerut comunității internaționale să ia toate măsurile posibile „cu privire la oficializarea legală a statutului Teritoriilor de Nord ale Japoniei”.

Japonia revendică insulele Kunashir, Shikotan, Iturup și Habomai, invocând Tratatul bilateral privind comerțul și frontierele din 1855. Tokyo a pus întoarcerea insulelor ca o condiție pentru încheierea unui tratat de pace cu Rusia, care nu a fost niciodată încheiat la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Digi24.ro. În 1956, URSS și Japonia au semnat o declarație comună în care Moscova a convenit să ia în considerare posibilitatea transferului celor două insule în prezența unui acord de pace.

URSS spera să pună capăt acestui lucru, în timp ce Japonia a considerat acordul doar o parte din soluția problemei, fără a renunța la pretențiile sale asupra tuturor insulelor.

Negocierile ulterioare nu au ajuns la niciun rezultat. Poziția Moscovei este că insulele au devenit parte a URSS în urma celui de-Al Doilea Război Mondial, iar suveranitatea Rusiei asupra lor nu trebuie pusă la îndoială.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.