VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Tribunalul de la Haga a emis mandate de arestare pe numele lui Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov

Curtea Penală Internațională a emis marți mandate de arestare pe numele lui Serghei Șoigu, fostul ministru rus al Apărării, și al șefului statului major rus Valeri Gherasimov pentru presupuse crime comise în timpul războiului din Ucraina, transmite Associated Press.

Curtea a declarat într-un comunicat că mandatele au fost emise deoarece judecătorii au considerat că există motive întemeiate să creadă că cei doi sunt responsabili pentru „atacurile cu rachete efectuate de forțele armate ruse împotriva infrastructurii electrice a Ucrainei” din 10 octombrie 2022 până cel puțin pe 9 martie 2023.

„În această perioadă, un număr mare de atacuri împotriva numeroaselor centrale electrice și substații au fost efectuate de forțele armate ruse în mai multe locații din Ucraina,” a adăugat Curtea.

Nu există o probabilitate imediată ca vreunul dintre suspecți să fie reținut. Rusia nu este membră a CPI, nu recunoaște jurisdicția acesteia și refuză să predea suspecții.

Cele două mandate ridică numărul total de oficiali ruși căutați pentru crime de război la patru, deoarece CPI a emis anterior mandate de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru oficialul rus Maria Lvova-Belova pentru o presupusă schemă de deportare a copiilor ucraineni în Rusia.

Putin l-a înlocuit pe Șoigu din funcția de ministru al apărării într-o remaniere a cabinetului în luna mai, când a început al cincilea mandat de președinte. El l-a numit pe Șoigu în funcția de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.