VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Râul Nistru, o sursă viciată cu mari probleme, susțin specialiști din România

Râul Nistru e o sursă de apă viciată, cu foarte mare probleme. Pentru primarii și factorii de decizie de la nord la sud pe Nistru problema apei e cât se poate de serioasă, a declarat președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale din România, Ion Ștefanovici, în cadrul emisiunii „Realitatea românească” cu Nelly Sambriș de la Vocea Basarabiei.

Ștefanovici a precizat că, în prezent, existe proiecte comune dintre Republica Moldova și România pentru alimentarea cu apă.

„Există proiecte pe fonduri europene, pentru că la Iași și există o regie de apă autonomă cu performanță. Încă din perioada de preaderare au beneficiat de fonduri, la vremea respectivă SAPAR, preaderare, vorbim la nivelul anilor, la sfârșitul anilor 90, prin care s-a modernizat foarte mult regia de apă care azi se numește APA VITAL. Și la nivel de decizie s-a luat hotărârea ca această structură, APA VITAL, să facă toate demersurile necesare pentru a asigura alimentarea cu apă dinspre Iași și spre Republica Moldova”, a punctat Ștefanovici.

La începutul lunii iunie, pe internet au apărut mai multe imagini video din amonte cu râul Nistru care a rămas fără apă. Ilia Trombițchi, activist de mediu, directorul Eco-Tiras declara că: „Din păcate, partea ucraineană din motivul crizei hidro-energetice nu a putut să mențină nivelul apei râului Nistru în limite normale. Este vorba de lacul de acumulare Novodnestrovsk, care se află în cursul de sus al hidrocentralei și a cheltuit mai multă apă decât trebuia. Așa nivel scăzut al apei în luna mai nu a fost niciodată”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.