VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Trei tineri din Chișinău și Ungheni, trimiși în judecată, după ce au furat 175 de mii de lei de pe cardurile a nouă cetățeni

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a trei tineri de 18, 21 și 22 de ani din Chișinău și Ungheni, membri a unui grup criminal organizat, care au deposedat nouă cetățeni de peste 175.000 lei de pe cardurile lor bancare, în calitate de pretinși funcționari bancari.

Potrivit procurorilor PCCOCS, schema avea la bază apelurile telefonice ale membrilor grupului, efectuate fraudulos din numele a patru bănci importante din Moldova, în calitate de „ofițeri de securitate pe fraude bancare” către clienții acestora. Motivul declarat al apelurilor era o pretinsă fraudare a conturilor bancare lor ale celor nouă victime, pe care le întrebau dacă cunosc persoana cu un nume inventat de ei, care ar încerca să extragă în acele momente banii de pe contul lor.

Ca și metodă de soluționare, învinuiții le cerea victimelor datele lor personale bancare confidențiale, precum data nașterii, parola secretă și codul CVV, inclusiv codurile pe care victimele le primeau pe telefon, pentru efectuarea tranzacțiilor. În comunicarea cu victimele, aceștia foloseau ca pretext necesitatea depozitării banilor pe un alt cont, în siguranță, ori blocarea cartelei bancare; după care le trimiteau victimelor SMS cu mesaje false despre „blocarea cu succes a cartelei bancare.”

În realitate, însă, odată ce primeau de la victime datele confidențiale cerute, aceștia le accesau conturile pe paginile de internet ale băncilor sau prin aplicațiile telefonice, de unde transferau banii pe alte conturi bancare (prin operațiunea obișnuită „P2P”) – ale mamei, tatălui sau prietenilor. Iar în unele cazuri, aceștia foloseau datele obținute fraudulos pentru generarea unui cod („cash by code” – opțiune oferită de bancă clienților) care le permitea extragerea banilor din bancomat, fără ca să dețină efectiv cartela bancară a victimei. Ulterior, aceștia transferau banii pe conturi în monede electronice – criptovalută. În multe cazuri, victimele observau caracteristici suspecte în comportamentul învinuiților, dar după ce sesizau banca sau își verificau direct contul bancar, constatau că deja au fost deposedați de sume importante de bani.

Deși aceștia nu-și recunosc vinovăția, aceasta le este demonstrată prin setul de probe administrate de oamenii legii, inclusiv declarațiile victimelor. În context, oamenii legii îndeamnă cetățenii să acorde atenție sporită apelurilor telefonice suspecte, cu interlocutori care nu prezintă credibilitate și să se informeze despre datele pe care banca le-ar putea solicita, fără ca să comunice alte date confidențiale.

Potrivit legii, furtul comis de către membrii unui grup criminal este pedepsit cu închisoarea, pentru un termen de la 2 la 6 ani, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecători pe caz, cei vizați se prevalează de prezumția nevinovăției, ca drept procedural.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.