VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Trei raioane vor beneficia de un grant de 5,6 milioane euro pentru gestionarea deșeurilor solide

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă un grant în valoare de 5,6 milioane de euro, în vederea gestionării deșeurilor solide. Astfel, Executivul a aprobat la 10 mai, Acordul de Grant dintre Republica Moldova și BERD.

Potrivit Guvernului, locuitorii raioanelor Ungheni, Nisporeni și Călărași vor beneficia de un sistem modern de gestionare durabilă a deșeurilor.

„Grantul va fi folosit pentru a asigura dezvoltarea infrastructurii necesare gestionării deșeurilor municipale și pentru procurarea echipamentelor și utilajului indispensabil. Beneficiari ai grantului vor fi autoritățile publice locale și populația, instituțiile publice și sectorul privat”, a menționat Grigore Stratulat, secretarul de stat al Ministerului Mediului.

Totodată, potrivit autorităților, în urma implementării proiectului, cetățenii Republicii Moldova vor avea acces la servicii de calitate în domeniul managementului deșeurilor solide, vor fi reduse cantitățile de deșeuri depozitate și va crește gradul de acoperire teritorială a serviciilor de management a deșeurilor solide în cele trei raioane.

Proiectul are ca și obiectiv construcția infrastructurii de management a deșeurilor solide, procurarea echipamentelor și utilajelor pentru transport, sortare, reciclare, compostare. Acțiunile realizate în fiecare regiune de management a deșeurilor va include:

 • procurarea de tomberoane și containere pentru colectarea deșeurilor (din poartă în poartă și puncte de colectare)
 • procurarea vehiculelor pentru colectarea/transportarea deșeurilor;
 • construcția stațiilor de sortare;
 • construcția stațiilor de compostare;
 • construcția stațiilor de transfer;
 • construcția depozitelor regionale;
 • închiderea depozitelor neautorizat

Perioada de implementare a proiectului este cuprinsă între anii 2023 și 2027, iar termenul de valabilitate a Acordului este de până la 15 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. 

  Acordul de Grant dintre Republica Moldova și BERD privind finanțarea proiectelor investiționale orientate spre dezvoltarea infrastructurii în domeniul managementul deșeurilor solide a fost semnat la Chișinău pe data de 30 martie 2023. 

  Autor

  • Pusca Silvia

   Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

  Articole similare

  spot_img

  cele mai populare

  Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.