De mâine dimineață, transportatorii anunță sistări de curse auto la nivel național și local. Suspendările au fost anunțate încă săptămâna trecută în cadrul unui protest ce urmează să fie prelungit până în 29 februarie. Autoritățile centrale cheamă totuși companiile să respecte dreptul pasagerilor și să-și revizuiască decizia.
Cursele urmează să fie sistate de transportatori în semn de protest față de prevederile noului Cod Rutier. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto susține că una dintre modificările contestate se referă la faptul că primăriile pot înfiinţa rute de transport pasageri, iar alta impune scăderea intervalului între cursele inter-raionale de la 30 la 15 minute.
„Asta va duce ca, acolo unde mai este ceva rentabil la anumite curse vor încerca ca să apară firme mici de acestea, de ale lor, care vor prelua fluxul format de o companie de zeci de ani, vor prelua businessul, o să-i pună cu cinci minute înainte. Şi în general, ei pun şoferii în situaţia în care vor goni, pentru că vor dori să fie primii în satul următor. Noi suntem nevoiţi să ne pregătim de o serie de proteste. Iată unul dintre acestea este protestul care începe mâine, vom vedea rezultatele lui”, a declarat președintele APOTA, Olega Alexa.
Reprezentanţii Agenției Naționale Transport Auto și ai Ministerului Infrastructurii cheamă totuși şoferii de microbuze să respecte drepturile călătorilor.
„Poziţia noastră rămâne neschimbată. Îndemnăm toţi operatorii de transport să-şi respecte angajamentul faţă de cetăţeni şi să iasă la muncă mâine şi în celelalte zile, pentru ca să ofere oamenilor posibilitatea de a se deplasa”, a declarat responsabila de comunicare a Ministerului Infrastructurii, Alina Pisica, citată de TVR Moldova.
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat anterior că ANTA va interveni dur şi va aplica legea pentru toți cei care nu vor ieși pe rutile stabilite. Reamintim că peste 150 de transportatori au protestat şi pe 15 februarie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Şoferii susţin că noul Cod Rutier contravine practicilor europene şi le-ar afecta grav activitatea. De cealaltă parte, autorităţile declară că noile reguli vor face transportul public mai accesibil și mai sigur.