VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Aderarea Suediei la NATO, ratificată de Ungaria

Parlamentul Ungariei a ratificat aderarea Suediei Alianța Nord Atlantică, la aproape doi ani de la depunerea cererii, astfel fiind eliminat ultimul obstacol major în calea accederii țării scandinave la NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat votul, afirmând că „aderarea Suediei ne va face pe toți mai puternici și mai siguri”, transmite G4media.ro.

„Astăzi este o zi istorică. Parlamentele tuturor statelor membre NATO au votat în favoarea aderării Suediei la NATO”, a declarat, la rândul său, premierul suedez Ulf Kristersson.

Vorbind în fața parlamentului înainte de vot, premierul ungar Viktor Orban a declarat că a recomandat parlamentarilor să voteze în favoarea aderării Suediei la NATO, deoarece aceasta consolidează „securitatea Ungariei și va lucra pentru a pune capăt crimelor și distrugerilor din Ucraina, unde sute de mii de oameni au murit și milioane de oameni au fugit din țara lor”.

Cele două țări au semnat un nou acord militar în timpul unei conferințe de presă comune în capitala ungară, în care Suedia a promis să vândă patru noi avioane Gripen, care se vor adăuga celor 14 avioane cumpărate anterior de Ungaria.

Luna trecută, Turcia și-a dat aprobarea pentru aderarea țării nordice la NATO, lăsând Ungaria ultima țară care mai trebuia să facă acest lucru – în ciuda asigurărilor date de Orbán că nu va fi ultimul membru NATO care va semna.

Suedia și-a depus candidatura pentru a deveni membru NATO în mai 2022, după ce Rusia a lansat invazia în Ucraina.

Acest rezultat pune capăt unor luni de incertitudine în ceea ce privește candidatura statului nordic, Ungaria fiind ultimul dintre cei 31 de membri NATO care mai trebuia să ratifice aderarea Suediei la alianță.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.