VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Toate școlile din România, închise de greva generală a profesorilor

Toate școlile din România sunt închise de astăzi din cauza grevei celor peste 150 de mii de cadre didactice din țară. Profesorii cer majorarea salariilor, în special pentru specialiștii debutanți, dar și indexarea anuală a lefurilor conform ratei inflațiilor, transmite digi24.ro.

Declanșarea grevei generale, cea mai mare din ultimele două decenii, are loc după ce săptămâna trecută sindicatele din educație au avut două runde de negocieri cu Ministerul Educației de la București, care nu s-au încheiat cu niciun acord.

Protestului profesorilor se alătură și universitățile, care vor organiza astăzi, timp de două ore, o grevă de avertisment sau de solidaritate.

În cadrul discuțiilor cu reprezentanții Guvernului de la București, sindicaliștii din învățământ au cerut aproape dublarea salariului pentru un profesor debutant până la 800 de euro, iar pentru un profesor la final de carieră leafa să fie de peste 1400 de euro.

De asemenea, comitetul organizatoric al grevei cere și instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflaţiei.

Potrivit sindicatelor române din educaţie, este cea de-a treia grevă de mare amploare din învăţământul românesc, din ultimii 30 de ani, celelalte desfăşurându-se pe parcursul a 5 săptămâni şi 3 săptămâni. 

Premierul de la București, Nicolae Ciucă, a transmis, după negocierile cu sindicatele din educaţie, că reiterează disponibilitatea sa şi a miniştrilor de resort de a sta faţă în faţă cu sindicatele oricând, oriunde, oricât. Premierul a afirmat că, în opinia sa, o grevă generală se declanşează în lipsa dialogului şi a rezolvării problemelor şi singurii care au de pierdut dacă greva va dura mai multe zile sunt părinţii şi elevii, care se vor afla într-o situaţie extrem de dificilă.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.