VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

The Guardian: Grupul Wagner ar putea reprezenta la moment un sfert din combatanți. Câți soldați ruși sunt acum în Ucraina

Luptând în regiunea Bahmut, unde revendică cucerirea oraşului Soledar, mercenarii Wagner ar constitui o parte importantă a forţelor ruse, potrivit „The Guardian”, care citează „servicii de informaţii occidentale”.

Angajaţi în Donbas de la începutul războiului, mercenarii Wagner fac să se vorbească despre ei în ultimele săptămâni. Din 17 mai, duc o luptă înverşunată în regiunea Bahmut. Miercuri dimineaţa, şeful lor, Evgheni Prigojin, a anunţat că au cucerit oraşul vecin Soledar. O informaţie dezminţită de armata ucraineană şi de Kremlin, scrie Le Figaro, citată de G4Media.

De când s-a angajat în Ucraina, grupul Wagner lasă să planeze îndoiala asupra organizării şi a eficacităţii sale. Totuşi, „The Guardian”, citând „oficiali ai serviciilor de informaţii occidentale”, că miliţia reprezintă o parte importantă a armatei ruse în ce priveşte efectivele. Mai precis, „există o posibilitate realistă ca oamenii din Wagner să reprezinte de acum un sfert sau mai mult dintre combatanţii ruşi”, potrivit acestor surse.

Estimează oficialii occidentali că Wagner reprezintă un sfert din efectivele angajate la începutul războiului? Sau după sosirea celor 300.000 de mobilizaţi? Raportul nu ar fi, evident, acelaşi, de vreme ce Rusia a desfăşurat circa 180.000 de soldaţi pe 24 februarie şi că armata sa numără acum între 350.000 şi 400.000 de oameni în Ucraina, în funcţie de pierderi.

La mijlocul lui decembrie, Casa Albă estimase deja efectivele Wagner din Ucraina la 50.000 de oameni: 10.000 de mercenari şi 40.000 recrutaţi în închisorile din Rusia. În ciuda numărului lor, progresul oamenilor lui Prigojin este milimetric. Unul din oficialii occidentali care a făcut declaraţii pentru „Guardian”, estimează că le trebuie „uneori două săptămâni pentru a cuceri o singură casă”.

Datorită numărului membrilor săi şi influenţei sale, „este evident pentru noi că Wagner este pe cale să devină o putere rivală a armatei ruse regulate”, mai estima Casa Albă la mijlocul lui decembrie.

Dar potrivit lui John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de securitate naţional al executivului american, miliţia „prost echipată şi prost antrenată” suferă „pierderi grele” pe câmpul de luptă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.