VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Maia Sandu solicită instituțiilor responsabile să accelereze eforturile de implementare a Planului de acțiuni pentru aderarea la UE

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat miercuri, 11 ianuarie Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE). Membrii Comisiei au evaluat modul de realizare a Planului de acțiuni pentru îndeplinirea celor nouă recomandări făcute de Comisia Europeană la acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova.

Totodată, printr-un decret al Președintei, au fost numiți noi membri ai Comisiei – miniștri, parlamentari, reprezentanți ai organelor de drept și ai societății civile.

Potrivit instituției prezidențiale, membrii comisiei au fost informați despre faptul că, din cele 35 de acțiuni care urmau să fie implementate până la sfârșitul lui 2022, 16 sunt realizate și nouă se află la etapa finală. Printre acțiunile realizate se numără adoptarea de către Parlament a noului Cod electoral, intrat în vigoare la 1 ianuarie curent. La fel, Guvernul a adoptat Regulamentul cu privire la achizițiile publice de valoare mică.

Printre acțiunile care sunt în faza de finalizare se numără: evaluarea extraordinară a candidaților pentru Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor (pre-vetting); clarificarea competențelor Procuraturii anticorupție și ale Centrului Național Anticorupție în ceea ce privește combaterea corupției mari.

De asemenea, urmează promovarea unui pachet de acte normative care să elimine influența oligarhilor din sfera politică, economică și mass-media – acest lucru reprezintă una dintre recomandările Comisiei Europene din iunie 2022. 

Președinta Maia Sandu a menționat că măsurile rămase trebuie să fie finalizate până la sfârșitul lunii martie și a subliniat că este necesar ca toate instituțiile responsabile să accelereze eforturile de implementare a Planului de acțiuni.

„Integrarea europeană este proiectul nostru de țară care, odată realizat, va asigura pacea, modernizarea economică a țării și creșterea nivelului de trai al oamenilor. Este un proiect la care putem și trebuie să contribuim cu toții”, a spus șefa statului. 

 De asemenea, membrii Comisiei au convenit asupra elaborării unui Plan de ajustare a legislației naționale la acquis-ul comunitar. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.