VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Termenul de valabilitate al asigurării medicale obligatorii, prelungit cu o lună

Cetățenii care au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru anul în curs vor rămâne asigurați până pe 31 ianuarie a anului viitor, cu o lună mai mult decât în prezent. Aceasta este una dintre modificările în mai multe acte normative ce au intrat în vigoare săptămâna curentă, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări în Medicină, această inițiativă vine în sprijinul celor care se asigură în mod individual și întâmpină dificultăți în efectuarea plății în primele zile ale anului din cauza perioadei de sărbători sau a zilelor de odihnă.

Este o măsură ce va fi aplicată în fiecare an și care are menirea de a spori gradul de încredere a populației în sistemul de asigurare medicală obligatorie și a facilita respectarea obligației legale în ceea ce privește asigurarea medicală”, a menționat Ion Dodon, directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, rămâne în vigoare obligația persoanelor care se asigură în mod individual de a achita prima de asigurare în termenul stabilit de legislație, adică în perioada 1 ianuarie—31 martie.

Statutul de asigurat este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină din data achitării primei de asigurare medicală în sumă fixă. Menționăm că peste 95 de mii de cetățeni au plătit în intervalul 1 ianuarie-30 noiembrie 2023 prima în sumă fixă, în creștere cu circa 32 de mii faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Printre categoriile de persoane obligate să se asigure în mod individual până pe 31 martie se numără notarii, avocații, mediatorii, executorii judecătorești, experții judiciari, fondatorii de întreprindere individuală, proprietarii de teren cu destinație agricolă, persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.