VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ana Revenco: Centrul pentru Comunicare Strategică nu are pârghii pentru a limita libertatea de exprimare

Centrul pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării nu intenționează și nici nu are pârghii pentru a limita libertatea de exprimare sau pentru a dicta politica editorială a instituțiilor mass-media. Asigurările sunt date de directorul Centrului, Ana Revencno, potrivit căreia entitatea pe care o conduce este în plin proces de constituire și are menirea de a lupta cu dezinfomarea și cu acțiunile coordonate care pun în pericol interesele Republicii Moldova.

Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării a fost creat la inițiativa președintelui Maia Sandu, prin decizia Parlamentului din iulie 2023. Șefa Centrului, Ana Revenco, respinge afirmațiile apărute în spațiul public potrivit cărora entitatea a fost creată pentru a institui cenzura în Republica Moldova și pentru a lupta cu presa care nu este obedientă partidului de guvernare.

„Centrul nu intenționează și nici măcar nu are pârghii pentru a limita libertatea de exprimare, pentru a dicta politicile editoriale sau pentru a stabili care va fi conținutul pe care mass-media și-l propune spre operaționalizare pentru distribuirea mesajelor. Centrul nu se va ocupa de orice informație, orice subiect prezent în spațiul informațional. Centrul nu este un paznic al fiecărui cuvânt utilizat pentru a transmite mesaje. Centrul nu înlocuiește și nici măcar nu decide despre ce va comunica Guvernul sau Parlamentul. Centrul nu are funcția și nu va acționa drept un regulator al vreunui domeniu care vizează spațiul informațional”, a spus Ana Revenco în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova, citată de IPN.

Șefa Centrului mai spune că instituția este în proces de creare a echipei și va avea menirea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării și ingerințelor străine.

„Fiind o instituție nou-creată ne aflăm în faza de constituire a acesteia, ceea ce presupune un set de acțiuni cu caracter birocratic, sperăm în curând să fie aprobată structura în Parlament, elaborăm actele interne, fișele de post. Misiunea centrului va fi de a consolida cooperarea interinstituțională pentru o mai bună comunicare către cetățeni despre subiectele de pe agenda instituțiilor statului. Pe de altă parte, vom consolida eforturile instituționale pentru a lupta cu dezinformarea, cu manipularea și cu interesele coordonate care au menirea de a periclita sau deja pun în pericol interesele naționale”, a mai spus directorul Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării.

Potrivit legii, Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării este condus de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea Președintelui Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani. Totodată, în cadrul Centrului va fi constituit un Consiliu, creat din 11 membri, desemnați de autoritățile publice și societatea civilă, care va evalua activitatea instituției.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.