VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Taxele de import și cotele la exporturile agricole din Ucraina pe piața UE vor fi suspendate încă un an

Deputații europeni și președinția Consiliului UE au convenit asupra suspendării taxelor de import și a cotelor la exporturile agricole ucrainene către UE pentru încă un an, până la 5 iunie 2025, pentru a sprijini Ucraina în contextul în care Rusia continuă războiul brutal de agresiune, informează Parlamentul European.

Aceste măsuri unilaterale de liberalizare a comerțului vor contribui la stabilizarea economiei ucrainene și vor facilita integrarea treptată a țării pe piața internă a UE. Însă, în cazul în care piața UE sau piețele uneia sau mai multor țări din UE ar suferi perturbări semnificative din cauza importurilor ucrainene, de exemplu de grâu, regulamentul garantează că Comisia Europeană poate acționa rapid și impune orice măsuri pe care le consideră necesare, transmite caleaeuropeana.ro.

Ca parte a măsurilor de salvgardare consolidate pentru a proteja fermierii din UE, se poate declanșa o frână de urgență pentru produsele agricole deosebit de sensibile, și anume păsările de curte, ouăle, zahărul, ovăzul, grișul, porumbul și mierea. Negociatorii au convenit să extindă perioada de referință utilizată ca bază pentru declanșarea acestei măsuri de salvgardare automată, ceea ce înseamnă că, în cazul în care importurile acestor produse depășesc media volumelor de import înregistrate în a doua jumătate a anului 2021 și în toată perioada lui 2022 și 2023, se vor reimpune tarifele. În plus, Comisia se angajează să intensifice monitorizarea importurilor de cereale, în special de grâu.

De asemenea, colegiuitorii au aprobat angajamentul Comisiei de a discuta cu Ucraina despre liberalizarea permanentă a tarifelor în cadrul procesului de revizuire a Acordului de Asociere, imediat ce procedura legislativă privind liberalizarea temporară va fi finalizată, și de a implica îndeaproape Parlamentul în acest proces.

Parlamentul și Consiliul vor trebui în continuare să dea împreună undă verde finală acordului provizoriu. Plenul Parlamentului va vota probabil asupra regulamentului în timpul celei de-a doua sesiuni din aprilie. Măsurile comerciale actuale expiră la 5 iunie 2024, iar noile reglementări ar trebui să intre în vigoare imediat după această dată.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.