VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Tarifele pentru carburanți vor fi influențate și de prețurile medii de consum

Din luna iulie, în stabilirea prețurilor pentru carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va lua în considerare și indicele prețului de consum. Modificarea metodologiei de calcul a fost aprobată astăzi de ANRE, iar în condițiile actuale noua componentă va aduce o creștere a prețului pentru benzină și motorină.

În prezent, prețul zilnic pentru combustibil este format din cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, de cotele accizelor și de TVA. Cea de-a patra componentă este marja comercială, ce este actualizată semestrial, iar din iulie la stabilirea acestei marje se va ține cont și de indicele prețului de consum.

”La situația din semestrul I al anului 2023, marja comercială este la un nivel maximal posibil de stabilit și care este egal cu 2,91 lei/litru. Acest fapt nu corespunde realităților economice actuale, în contextul în care criza energetică de amploare în contextul războiului din Ucraina a afectat deopotrivă toți subiecții sistemului energetic și piețele relevante, precum și determină în continuare riscuri iminente în securitatea aprovizionării cu produse petroliere a consumatorilor Republicii Moldova”, se arată în nota informativă a proiectului aprobat azi de ANRE.

Cele mai recente date ale Biroului Național de Statistică arată că în luna aprilie prețurile medii de consum au crescut cu 5,6 la sută față de aprilie 2022. Pentru acest weekend, ANRE a stabilit un preț de 23,36 de lei pentru un litru de Benzină 95 și 19,12 lei pentru un litru de motorină.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.