VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Alte peste 2100 de dosare privind represiunile comuniste, desecretizate de SIS

Serviciul de Informații și Securitate a transmis Agenției Naționale a Arhivelor un nou lot de peste 2100 de dosare desecretizate.  

Potrivit SIS, peste 2000 de dosare reprezintă cauzele cu privire la persoanele care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar comunist și care au trecut procedura de reabilitare prin intermediul Procuraturii Generale.

 Un lot de 67 de dosare vizează activitatea administrativă a NKVD/KGB/MGB din cadrul RSSM din perioada 1944-1953, precum și ordine și dispoziții interne cu date despre efectivul și activitatea operativă a acestor structuri din acea perioadă.

La începutul lunii mai, SIS a mai transmis Arhivei Naționale alte două mii de dosare în cadrul unui acord. În continuare, SIS va întreprinde toate acțiunile necesare pentru reabilitarea persoanelor supuse represaliilor și elucidarea trecutului istoric al țării.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.