VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Summitul dedicat Ucrainei în Elveția reflectă poziția Kievului, susține șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, precizează că declarația finală a summitului pentru pace în Ucraina a luat în considerare poziția Kievului, transmite Reuters.

La evenimentul găzduit timp de două zile la Buergenstock, în Elveţia, au fost reprezentate peste 90 de ţări, dar Rusia nu a fost invitată.

Kuleba a apreciat că textul propus „este echilibrat” şi au fost luate în considerare toate cele patru ”poziții de principiu” ale Ucrainei.

El a lăsat să se înțeleagă că la un eventual summit viitor pe aceeaşi temă ar putea participa şi Rusia. „Desigur (…) înțelegem perfect că va veni un moment când va trebui să discutăm cu Rusia. (…) Dar poziţia noastră este foarte clară: nu vom permite Rusiei să vorbească cu limbajul ultimatumurilor, aşa cum vorbeşte în prezent”.

Şeful diplomației ucrainene a respins propunerea făcută vineri de preşedintele rus Vladimir Putin, conform căreia Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei patru regiuni aflate în prezent sub ocupaţia forţelor Moscovei şi să renunţe la obiectivul de a adera la NATO.

El a mai afirmat că la summit nu s-au discutat planuri de pace alternative.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat presei, la Buergenstock, că sunt şanse reduse pentru un consens în privinţa modului în care s-ar putea încheia războiul declanşat în februarie 2022 de invaza rusă în Ucraina.

Kremlinul a comunicat duminică, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că Rusia nu exclude negocierile cu Ucraina, însă va fi nevoie de garanţii pentru a asigura credibilitatea oricăror tratative.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.