VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Subiectul securității energetice în Europa Centrală, discutat la Chișinău

Consolidarea securității energetice în Europa Centrală și de Est și parcursul european al statelor candidate la UE vor fi abordate, mâine, în cadrul unei reuniuni a Inițiativei Central Europene, organizație din care fac parte nouă țări UE, 7 state candidate la aderare și Belarus.  

Întrunirea regională de mâine va fi organizată la Parlament. Pe lângă Republica Moldova, la reuniune vor fi reprezentanți ai 11 state membre ale structurii. Este vorba de Albania, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, România, Slovenia, Ucraina și Ungaria.

”În cadrul evenimentului, parlamentarii vor dezbate subiectul securității energetice în statele membre ICE în urma războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și impactul acestui război asupra parcursului european al statelor candidate la aderarea la UE”, se arată într-un comunicat al legislativului.

La sfârșitul reuniunii va fi adoptat un document final despre rezultatele discuțiilor referitoare la cele două subiecte.

Precizăm, în acest an, Republica Moldova deține președinția Inițiativei Central Europene, cel mai longeviv şi cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperarea regională în Europa Centrală în domeniile economic, politic, științific și cultural.

Structura a fost creată încă în 1989 de Austria, Ungaria, Italia și Fosta Iugoslavie. În prezent, ICE numără 17 membri. Albania, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Italia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina și Ungaria. Austria, una dintre fondatoarele organizației, s-a retras în 2018. Republica Moldova este membră a Inițiativei Central Europene din 1996.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.