VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

SUA și China reiau comunicarea militară la nivel înalt

Rezultatele reuniunii liderilor Chinei și SUA, Joe Biden și Xi Jinping, din California, reprezintă un progres în îmbunătăţirea relaţiei încă tensionate dintre cele două puteri mondiale. Deși summitul a stabilit noi etape în relația dintre cele două state, acest lucru nu a fost consemnat într-o declaraţie comună sau de cooperare, transmite CNN, citată de news.ro.

De asemenea, Joe Biden și Xi Jinping, care s-au întâlnit la o reședință de lângă San Francisco, au convenit să reia comunicarea la nivel înalt între cele două armate pe baza egalităţii şi a respectului. Cele două părţi vor relua întâlnirile dintre ministerele lor de apărare şi consultările privind securitatea militară maritimă şi vor începe discuţiile între liderii comandamentelor.

„Cred ca acestea au fost cele mai constructive şi mai productive discuţii pe care le-am avut. Ne-am întors la o comunicare directă, deschisă”, a declarat Joe Biden în cadrul unei conferinţe de presă, în care a mai anunțat că a cerut Chinei să facă presiuni asupra Iranului pentru a evita agravarea situaţiei tensionate din Orientul Mijlociu.

Joe Biden a mai declarat că îl consideră în continuare pe Xi Jinping un ”dictator”, folosind o expresie care a provocat indignare la Beijing în trecut.

”Este un dictator în sensul că este un om care conduce o ţară, o ţară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”, a spus liderul de la Casa Albă.

SUA și China au mai convenit, de asemenea, să înfiinţeze un grup de lucru antidrog pentru a realiza cooperarea în domeniul combaterii drogurilor şi să aibă un dialog interguvernamental privind inteligenţa artificială, potrivit Xinhua.

Biden şi Xi Jinping au avut și un schimb de replici pe tema Taiwanului, iar liderul chinez a precizat că preocupările legate de insulă reprezintă cea mai mare şi cea mai periculoasă problemă în relaţiile dintre SUA şi China. Xi Jinping a spus că preferinţa Chinei este reunificarea paşnică şi a prezentat condiţiile în care se va recurge la utilizarea forţei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.