VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Republica Moldova ar putea deveni al treilea exportator mondial de prune

Republica Moldova în anul curent ar putea deveni al treilea exportator mondial de prune proaspete.  Singurele două țări care ar putea exporta mai multe prune decât Moldova sunt Chile și Africa de Sud, estimează analiștii EastFruit. Acest lucru înseamnă că țara noastră va fi principalul exportator de prune în emisfera nordică.

Potrivit Serviciului Vamal al Moldovei, în octombrie 2023 exporturile au ajuns la aproape 23 de mii de tone. În iulie-octombrie 2023, Moldova a exportat aproape 74 de mii de tone de prune proaspete, obținând peste 38 milioane de dolari. 

Conform datelor, R. Moldova a depășit deja recordul exportului de prune din ultimii doi ani cu cel puțin 24 de mii de tone și a dublat deja exporturile de prune proaspete față de sezonul precedent. Mai mult, sezonul 2023/24 nu s-a finalizat, iar exporturile totale de prune din Moldova ar putea ajunge la 85 de mii de tone. 

Potrivit sursei citate, doar 14 mii de tone de prune proaspete au ajuns în țările CSI, în timp ce 54 de mii de tone au mers către UE. Astfel, 73% din toate prunele au fost exportate în Uniunea Europeană, ceea ce este un succes enorm. În sezoanele precedente situația a fost contrară – majoritatea prunelor au fost exportate în Rusia. 

Dintre țările UE, România a fost cel mai mare importator de prune din Moldova, cu 17 mii de tone cumpărate până în prezent. Apoi, pe locul doi s-a clasat Polonia cu 12 mii de tone și Germania cu 7 mii de tone. Volume mari de prune au mers și pe piețele din Cehia și Croația. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.