VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

SUA cer Ucrainei să demonstreze că este deschisă să negocieze cu Rusia

Administrația Biden îi încurajează în mod privat pe liderii din Ucraina să semnaleze deschiderea de a negocia cu Rusia și să renunțe la refuzul lor public de a se angaja în discuții de pace, cu excepția cazului în care președintele Vladimir Putin este demis de la putere, a informat sâmbătă Washington Post.

Îndemnul SUA vine în contextul în care Departamentul de Stat a spus că Moscova escaladează războiul și nu dorește serios să se angajeze în discuții de pace. Washington Posta mai scrie că cererea oficialilor americani nu are drept scop împingerea Ucrainei la masa negocierilor, ci o încercare calculată de a se asigura că Kievul menține sprijinul altor națiuni.

Se mai spune că, discuțiile au ilustrat complexitatea poziției administrației Biden cu privire la Ucraina, în timp ce oficialii americani promit public că vor sprijini Kievul cu sume masive de ajutor „atâta timp cât este nevoie”, în timp ce speră o soluționare a conflictului de opt luni care afectează grav economia mondială și declanșează temeri ale unei escaladări al unui război nuclear.

„Oboseala din Ucraina este un lucru real pentru unii dintre partenerii noștri” menționează Washington Post, citând un oficial american nenumit.

„Am mai spus-o și o vom spune din nou: acțiunile vorbesc mai mult decât cuvintele. Dacă Rusia este pregătită pentru negocieri, ar trebui să-și oprească bombele și rachetele și să-și retragă forțele din Ucraina,” a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Kremlinul continuă să intensifice acest război. Kremlinul și-a demonstrat refuzul de a se angaja serios în negocieri încă înainte de a lansa invazia pe scară largă în Ucraina”, a continuat acesta.

În discursul său de vineri adresat poporului ucrainean, Zelensky a adăugat: „Lumea ne cunoaște poziția. Acesta este respectul pentru Carta ONU, respectul pentru integritatea noastră teritorială, respectul pentru poporul nostru”.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat vineri, în timpul unei vizite la Kiev, că sprijinul Washingtonului pentru Ucraina va rămâne „neclintit”.

Statele Unite au anunțat asistență suplimentară de securitate în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv recondiționarea tancurilor T-72 din Republica Cehă și rachete pentru apărarea antiaeriană HAWK care ar putea fi folosite împotriva dronelor și rachetelor de croazieră rusești. Noua asistență a adus valoarea ajutorului militar american trimis la Kiev la peste 18,2 miliarde de dolari de la invazie.

Autor

  • Irina Sterpu

    Responsabilă de Social Media și de vizibilitate pe online. Deține o experiență în jurnalism digital de peste 5 ani. A absolvit școala de jurnalism de investigație din Riga și se numără printre finaliștii Burselor Europene pentru Jurnaliști, ediția din 2021. A activat antetior în mai multe insituții media din Moldova, dar și de peste hotare. Licențiată în jurnalism la Universitatea Anglo-Americană din Praga (Cehia), iar masterul l-a obținut în Mass-media globală la Universitatea Stockholm din Suedia.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.