VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

SUA atenționează China că va trebui să dea explicații în cazul ocupării teritoriilor ucrainene de către Rusia

Statele Unite au avertizat că vor considera China responsabilă dacă Rusia va ocupa alte teritorii în Ucraina, după ce Beijingul şi-a reînnoit promisiunile de cooperare cu Moscova în timpul vizitei ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, transmite Agerpres.

Kurt Campbell, înalt responsabil diplomatic american, a afirmat că a menține pacea şi stabilitatea în Europa este „misiunea cea mai importantă din punct de vedere istoric” pentru SUA. Potrivit diplomatului american, cuceririle teritoriale ale Rusiei ar putea „altera echilibrul de putere în Europa, de o manieră de-a dreptul inacceptabilă”, după doi ani de război în Ucraina şi în condițiile în care ajutorul american pentru Kiev rămâne blocat în Congres de luni de zile. „I-am spus direct Chinei că, dacă va continua (să sprijine Rusia), aceasta va avea un impact asupra relației dintre SUA şi China. Nu vom rămâne cu brațele încrucişate ca şi cum „totul e ok”. Aceasta este împotriva intereselor noastre”, a avertizat Campbell. 

Diplomatul american a răspuns astfel la o întrebare referitoare la vizita de marți a ministrului Afacerilor Externe rus, Serghei Lavrov în China, în timpul căreia preşedintele chinez, Xi Jinping, a afirmat că este deschis pentru o întărire a coordonării între cele două țări.

Campbell a mai declarat că Washingtonul avertizase Beijingul dinainte că Vladimir Putin va ordona invazia Ucrainei în februarie 2022. „Nu sunt sigur dacă ne-au crezut în totalitate sau dacă s-au gândit că este vorba poate de o acțiune de o anvergură mai mică şi nu de o mişcare amplă”, a declarat Campbell. Potrivit lui, China s-a îngrijorat de primele eşecuri ruse şi s-a străduit să reconstruiască „capacitățile militare” ale Moscovei. Însă, la peste doi ani de atunci, „Rusia s-a reorganizat aproape complet şi reprezintă o amenințare importantă pentru Ucraina şi regiune”, a mai spus diplomatul american. SUA au amenințat în repetate rânduri China cu sancțiuni dacă ea va oferi un sprijin consecvent Rusiei. Potrivit SUA, Rusia se orientează tot mai mult către armament din Coreea de Nord şi Iran, două ţări aflate sub incidenţa sancţiunilor, pentru a-şi duce războiul împotriva Ucrainei.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.