VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Stoltenberg: Războiul în Ucraina va fi de durată

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că lumea nu ar trebui să se aştepte la o încheiere rapidă a războiului din Ucraina, într-un moment în care armata ucraineană este angajată într-o contraofensivă pentru respingerea forţelor ruse, notează AFP.

„Majoritatea războaielor durează mai mult decât se anticipa când au început. De aceea, trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”, a subliniat Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat grupul de presă german Funke, citat de Agerpres.

Războiul a început în februarie 2022, când forţele armate ruse au invadat Ucraina. Armata ucraineană desfăşoară de la jumătatea lui iunie o contraofensivă pentru a respinge forţele ruse în sud şi est, dar această operaţiune a făcut posibilă doar eliberarea unui număr limitat de localităţi.

„Toţi dorim o pace rapidă. Dar, în acelaşi timp, trebuie să recunoaştem: dacă preşedintele Zelenski şi ucrainenii încetează să lupte, ţara lor nu va mai exista”, a mai declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, adăugând că, „dacă preşedintele Putin şi Rusia depun armele, vom avea pace”.

În ceea ce priveşte dorinţa Ucrainei de a adera la NATO, Jens Stoltenberg a dat asigurări că, mai devreme sau mai târziu, Ucraina se va alătura Alianței.

„Kievul s-a apropiat de NATO în timpul summitului Alianţei din iulie. Când se va termina acest război, vom avea nevoie de garanţii de securitate pentru Ucraina. Altfel, istoria s-ar putea repeta”, a avertizat Jens Stoltenberg.

La summitul NATO de la Vilnius, liderii Alianţei au convenit că Ucraina ar putea adera la NATO odată ce anumite condiţii vor fi îndeplinite, liderii americani şi germani subliniind că printre aceste condiţii se numără şi reforme pentru a proteja democraţia şi statul de drept.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.