VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sprijin pentru redacții. Guvernul va acoperi majorările pentru distribuția ziarelor

Guvernul va compensa majorările pentru distribuția ziarelor anunțate de Întreprinderea „Poșta Moldovei” pentru anul 2024. Anterior, publicațiile periodice anunțau că este vorba despre o creștere de peste patru ori. Subiectul a fost abordat în cadrul unei întâlniri a premierului Dorin Recean cu redactorii-șefi ai publicațiilor.

„Muncim în condițiile în care continuă răspândirea propagandei și dezinformării, de aceea este crucial să punem accent pe transparență, redacțiile fiind actorii importanți în livrarea informațiilor veridice către cetățeni în satele și orașele țării. Vă anunț despre alocarea resurselor necesare pentru a compensa majorarea tarifului de distribuție. Am dispus Ministerului Finanțelor identificarea către sfârșitul lunii decembrie sumei de 11 milioane de lei”, a declarat Dorin Recean.

De asemenea, „Poșta Moldovei” urmează să aplice, la necesitate, publicațiilor periodice o amânare de plată de 3 luni pentru achitarea distribuției. Autoritățile susțin că la identificarea soluțiilor s-au luat în considerare trei vulnerabilități, printre care impactul asupra cititorilor și redacțiilor, care înregistrează constrângeri operaționale și de logistică dictate de costurile la hârtie, servicii tipografice și resurse umane. 

Procedura de distribuire a sprijinului de stat va fi realizată în baza criteriilor de etică și deontologie, elaborate de către Asociația Presei Independente, în cooperare cu alte organizații ale societății civile, iar respectarea criteriilor respective va fi monitorizată periodic de către experți media, fără participarea executivului.

Amintim, în iunie 2023, PAS a anunțat elaborarea unui proiect privind crearea unui fond de sprijinire a presei prin intermediul API. Inițiativa este în proces de definitivare și nu a fost încă dezbătută în parlament.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.