VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Dăm năvală asupra produselor locale?

Ministrul dezvoltării economice, Dumitru Alaiba, a făcut deunăzi o declarație: Dacă fiecare cetățean ar investi 200 de lei pe lună în produse locale, în locul produselor de import, s-ar acumula 6 miliarde de lei în economia națională. Cumpărând local – dezvoltăm țara!

Sincer să fiu, nu am înțeles bine dacă avem de-a face cu un sfat sau cu o ușoară probozeală. Sau e și sfat și probozeală?

Vreau să spun iată ce. Ministrul greșește dacă crede că cetățenii Moldovei nu înțeleg că e bine să cumpere produse moldovenești. Știm asta, ani de zile se rostogolește spre noi mesajul care ne cere să sprijinim producătorul din Moldova. Așadar, știm, vrem, înțelegem că e vorba de concetățenii noștri, înțelegem că dezvoltăm țara dacă îi sprijinim.

Se impune chiar o întrebare, după părerea mea: Dar este oare cineva în țara asta care nu bagă 200 de lei pe lună în produsele locale? Păi, numai umila mea persoană cheltuiește lunar mii de lei pentru produse moldovenești, de la pâine, vinuri și lactate până la mobilă. Cred că o sumedenie de cetățeni cumpără produse autohtone.

Altceva e că uneori calitatea produselor locale lasă de dorit, iar alteori nu poți să cumperi decât produse străine. Eu aș lua, de pildă, un computer moldovenesc, dar unde e?

Iar și mai grav e altceva. Am remarcat de-a lungul anilor existența unor vânzători moldoveni șmecheri care, de dragul profitului, îți vând orice, care vor să te țepuiască. Și o să dau numai un singur exemplu. În august 2022 am cumpărat niște pepeni verzi de la un moldovean. Harbujii ăștia sunt duuuuuuuulci ca mierea! m-a încredințat vânzătorul și mi-a făcut amical cu ochiul. Ei bine, acasă am constatat că harbujii aceia erau albi și nu aveau nici un gust. Era o țeapă moldovenească. Prin urmare, vom da năvală asupra produselor locale când producătorii locali nu-și vor bate joc de noi și când vor miza pe calitate în toate situațiile.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.