VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Spînu: Gazprom încalcă contractul și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă

Gazprom încalcă contractul semnat și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ce compania rusă, Gazprom a avertizat că R. Moldova ar putea rămâne fără gaze naturale rusești începând cu 21 octombrie.

”Republica Moldova plătește pentru gaz. Gazprom are obligația să ni-l livreze. Transportarea și rezervarea cantităților necesare, conform contractului, este responsabilitatea Gazprom.

E important ca cetățenii să cunoască adevărul:
– Republica Moldova a achitat mereu plata pentru gaz, inclusiv în avans. Micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze naturale.
– Nu există niciun blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește transportul gazelor naturale.
– Datoria față de Gazprom poate fi evaluată doar de un audit independent. Interesul Republicii Moldova este să achite sume corecte și reale. Republica Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin.

Regretăm că Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”, a declarat Andrei Spînu.

Subliniem că compania Gazprom a avertizat, astăzi, că își rezervează dreptul să întrerupă livrarea gazelor naturale, dar și a contractului, dacă până în data de 20 octombrie compania Moldovagaz nu va achita plățile curente (în avans pentru luna octombrie), dar și pentru încălcarea contractului referitor la datoriile istorice.

Totodată, amintim că Moldovagaz a primit amânare până în 1 octombrie a perioadei când urma să fie efectuat auditul extern al datoriilor istorice, însă acesta deocamdată nu a fost realizat.

Gazprom oferă R. Modova în octombrie 5,7 milioane de metri cubi pe zi

Gazprom a confirmat volumul livrărilor de gaze către Moldova în octombrie la 5,7 milioane de metri cubi pe zi, dar a subliniat că în orice moment poate rezilia contractul din lipsa unui acord privind achitarea datoriilor istorice.

Citește și: Gazprom avertizează: În orice moment putem rezilia contractul cu R. Moldova

Potrivit lui Andrei Spînu, gigantul rus a limitat cu 30% livrările de gaze către țara noastră.

”Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a subliniat Andrei Spînu.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.