VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Spania a confiscat bijuterii antice de aur în valoare de 60 de mil. de euro, furate din Ucraina

Autoritățile din Spania au găsit și au confiscat 11 bijuterii din aur aparţinând patrimoniului istoric al Ucrainei, cu o valoare estimată la peste 60 de milioane de euro. Acestea urmau să fie vândute ilegal de traficanți, anunță poliţia spaniolă, citată de AFP.

Bijuteriile, ”de mare valoare istorică şi economică”, dispăruseră în 2016, după ce fuseseră expuse într-un muzeu din Kiev între 2009 şi 2013, a precizat poliţia într-un comunicat.

Cele mai multe dintre ele au fost confiscate în septembrie în cursul unei operaţiuni a poliţiei împotriva unei ”reţele implicate în traficul ilegal de bunuri culturale din Ucraina”, a precizat aceeaşi sursă.

Trei spanioli şi doi ucraineni au fost arestaţi în timpul operaţiunii, care a fost efectuată cu ajutorul autorităţilor ucrainene, precum şi al celor din Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord şi Cipru.

Cele 11 bijuterii, printre care se numără coliere, cercei şi o centură împodobită cu capete de berbec, aparţin culturii greco-scitice din secolele al VIII-lea şi al IV-lea î.Hr.

Acestea urmau să fie vândute la Madrid, potrivit poliţiei, care spune că a început ancheta după ce în 2021 a fost descoperită centura de aur, cumpărată de un om de afaceri madrilen şi depozitată într-un seif.

Această investigaţie a condus la un preot ortodox ucrainean care trăieşte la Madrid şi care, cu ajutorul unui compatriot, „falsificase documentele” care autentificau provenienţa şi proprietatea bijuteriilor, detaliază poliţia.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.