VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sonda chineză Chang’e-6 a aselenizat cu succes pe partea îndepărtată a Lunii

O sondă lansată de China la începutul lunii mai a aselenizat pe partea îndepărtată a Lunii pentru a colecta mostre, un pas înainte pentru programul ambiţios al ţării.

Sonda Chang’e 6, care a decolat de la Centrul de Lansare Spaţială Wenchang de pe insula tropicală sudică Hainan, a aselenizat aşa cum era planificat în imensul bazin Polul Sud – Aitken, unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din sistemul solar, a precizat agenţia, citând Administraţia Spaţială Chineză.

Această misiune de 53 de zile, lansată pe 3 mai, ar trebui să facă posibilă, potrivit Xinhua, prelevarea primelor mostre pe partea ascunsă a Lunii, o regiune a satelitului Pământului rar explorată.

Sonda va încerca să colecteze material lunar şi să efectueze alte experimente în zona sa de aselenizare.

Pentru a face acest lucru, dispozitivul va putea folosi dispozitivul de forare pentru a prevala probe de sub suprafaţă, precum şi braţul robotic pentru a prinde materialul, direct pe suprafaţă în acest caz.

Procesul este de aşteptat să fie finalizat în următoarele două zile, a precizat Xinhua, citată de Agerpres.

Chang’e 6 va încerca apoi să plece de pe partea îndepărtată a Lunii.

În 2019, China a mai trimis un dispozitiv pe partea îndepărtată a Lunii, dar nu a adus nicio probă.

Oamenii de ştiinţă cred că partea întunecată a Lunii – numită aşa pentru că este invizibilă de pe Pământ şi nu pentru că nu captează niciodată razele Soarelui – este foarte promiţătoare pentru cercetare, deoarece craterele sale sunt mai puţin acoperite de fluxurile de lavă antice decât cele de pe partea apropiată şi vizibilă. Prin urmare, ar putea fi mai uşor să se colecteze probe acolo, pentru a înţelege mai bine cum s-a format Luna.

„Probele colectate de Chang’e 6 vor avea o vârstă geologică de aproximativ patru miliarde de ani”, a declarat Ge Ping, director adjunct al Centrului de Explorare Lunară şi Inginerie Spaţială din China.

China şi-a extins semnificativ programele spaţiale sub preşedintele Xi Jinping, acesta investind miliarde de dolari în sector pentru a-i ajunge din urmă pe liderii american şi rus.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.