VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Soldați ruși își acuză comandanții că i-au încarcerat după ce au refuzat să lupte în Ucraina

Un grup de soldați ruși își acuză comandanții că i-au trimis la închisoare, în estul Ucrainei, pentru că au refuzat să mai lupte. Este o expunere publică rară a tensiunilor din interiorul armatei ruse cu privire la invazia din Ucraina.

Maxim Grebeniuk, un avocat care conduce organizația de sprijin Ombudsmanul militar din Moscova, a declarat că cel puțin patru soldați ruși au depus plângeri scrise la procuratura generală, cerând pedepse pentru superiorii care au decis reținerea lor, notează The Guardian.

„Avem deja o listă cu 70 de soldați ruși care au fost ținuți prizonieri. În total, au fost reținuți aproximativ 140 de soldați”, a adăugat Grebeniuk, care îi reprezintă pe soldați.

Într-o mărturie scrisă trimisă procurorilor ruși la 1 august și analizată de The Guardian, un soldat a descris cum, după ce a refuzat să se întoarcă pe câmpul de luptă, a fost închis timp de peste o săptămână în diferite celule de pe teritoriul Luganskului controlat de ruși.

„Ca urmare a ceea ce cred că au fost greșelile tactice și strategice făcute de comandanții mei… și a disprețului total al acestora față de viața umană… am luat decizia de a nu continua operațiunea militară”, a spus Vladimir, un soldat al cărui nume a fost schimbat la cererea lui.

Vladimir a povestit că a fost reținut în 19 iulie și plasat într-o cameră cu gratii la fereastră, unde a fost ținut fără mâncare împreună cu alți 25 de soldați din unitatea sa care au refuzat să lupte.

La scurt timp după aceea, Vladimir a spus că a fost transferat în orașul Briansk din Lugansk, unde a fost ținut într-o fostă școală, transformată într-o bază militară, împreună cu alți aproximativ 80 de soldați din diferite unități care au refuzat și ei să mai participe la invazie.

El a spus că au fost păziți acolo de membri ai firmei militare private Wagner, o organizație de mercenari acuzată că a comis abuzuri asupra drepturilor omului în timp ce lupta alături de armata rusă în Ucraina.

Ei [soldații Wagner] ne-au spus că au fost plasate mine în afara bazei militare și că oricine încearcă să fugă va fi considerat inamic și va fi împușcat pe loc”, a scris soldatul.

„Eram hrăniți o dată pe zi, la prânz. Nu existau condiții de igienă. În tot acest timp, nu a fost furnizat niciun document care să explice arestarea noastră. Am fost închiși ilegal”, a scris Vladimir, cerând procurorilor să înceapă o anchetă penală asupra a doi colonei ruși și a unui maior despre care spune că sunt responsabili pentru reținerea lui.

Ministerul rus al apărării nu a răspuns la întrebările The Guardian pentru acest articol.

Vladimir a spus că în cele din urmă a reușit să plece după ce un medic militar a recomandat spitalizarea lui, pentru rănile suferite la începutul războiului.

Nu e clar dacă mai sunt soldați ruși reținuți în Lugansk în acest moment.

Arestarea soldaților, despre care instituția independentă de investigație Insider a relatat încă de săptămâna trecută, este încă o dovadă că unele unități rusești din Ucraina continuă să fie afectate de moral scăzut și de lupte interne.

O serie de documente ale instanței ruse au arătat până acum că sute de soldați au fost concediați pentru că au refuzat să participe la invazie.

Dar aceste plângeri scrise sunt primele mărturii oficiale care fac lumină asupra pedepselor mai dure cu care se confruntă cei care refuză să lupte în Ucraina.

Kremlinul nu a declarat oficial război, ceea ce înseamnă că soldații cu contract care refuză să lupte pot fi demiși, dar nu pot fi urmăriți penal sau închiși, a spus Mihail Beniaș, un avocat care a reprezentat în trecut soldați care au refuzat ordinul de a merge în Ucraina.

Subliniind acest fapt, Vladimir a scris: „Personalul militar poate fi privat de libertate numai în cazurile strict specificate de legislația rusă, și anume atunci când se crede că a comis o crimă”.

Vladimir a mai spus că, în timpul reținerii sale, comandanții făceau în mod repetat presiuni asupra soldaților, îndemnându-i să se răzgândească și să se întoarcă pe câmpul de luptă.

Unii soldați, sub amenințarea violenței, au fost pur și simplu alungați spre destinații necunoscute, nu au mai fost văzuți de atunci”, a scris el.

Serviciile de informații occidentale au susținut că Rusia își va epuiza în curând capacitățile de luptă și va fi forțată să-și oprească ofensiva în Ucraina.

Rusia, care nu a declarat o mobilizare generală, și-a intensificat eforturile de a recruta noi soldați. Dar, în ciuda acestui lucru, Richard Moore, șeful Serviciului Secret de Informații al Marii Britanii (SIS), a declarat săptămâna trecută că Moscova este „pe cale să-și piardă suflul” în Ucraina.

Cred că evaluarea noastră este că rușilor le va fi din ce în ce mai greu să găsească forță de luptă în următoarele câteva săptămâni”, a spus el.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.