VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sociolog: Actualele proteste mai degrabă favorizează guvernarea

Protestele din centrul Chișinăului, mai degrabă, favorizează actuala guvernare decât o defavorizează. Declarația aparține sociologului român Dan Dungaciu. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, expertul din România a spus că protestele organizate de Partidul Șor contribuie la creșterea în sondaje a formațiunii de guvernământ, întrucât scot la iveală care este alternativa actualei guvernări.

Protestele Partidului Șor doar îmbunătățesc imaginea PAS și a președintei Maia Sandu, spune Dan Dungaciu. Potrivit lui, societatea are posibilitatea să vadă prin contrast cine poate prelua guvernarea în cazul schimbării puterii.

„Vedem un potențial de protest și de revoltă. Potențialul de protest îl vedem concretizat dacă ne plimbăm prin centrul Chișinăului, dar cu rezultate paradoxale. Pe de o parte, avem un potențial de ripostă politică față de Guvernul de la Chișinău, pe de altă parte, prin polarizarea pe care o dau protestele, avem un tip de protecție pe care Guvernul a dobândit-o fără ca să-și dorească neapărat acest lucru. În actualele proteste de vede o oglindă, care este alternativa actualei guvernări. Alternativa partidului de guvernare sunt oamenii care protestează în centrul Chișinăului, o chestiune care prin contrast mai degrabă favorizează guvernarea decât o defavorizează”, a spus Dan Dungaciu.

Potrivit sociologului din România, protestele din centrul Chișinăului oferă protecție actualei guvernări, întrucât oamenii care sunt nemulțumiți de activitatea Guvernului nu-și doresc să se asocieze cu imaginea Partidului Șor și a liderului acestuia.

„Oamenii au ieșit în stradă cu o anumită etichetă care li s-a atribuit, un fel de stigmă, sunt numiți „oamenii lui Șor”, un personaj ascuns în Israel care manipulează de acolo politica internă. Această ieșire în stradă, pe de o parte, pune presiune pe Guvern, pe de altă parte, protejează Guvernul. Pentru că, dacă strada e deja ocupată de niște persoane care au deja o stigmă, Guvernul e protejat pentru că e greu să protestezi alături de niște oameni pe care deja i-am inclus în categoria „cu ei nu”. Dar încă n-a venit iarna, de asta deocamdată Guvernul stă bine”, a explicat sociologul.

Potrivit ultimului sondaj de opinie publică realizat de compania CBS Research, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, PAS ar obține cele mai multe mandate în Parlament, bucurându-se de încrederea a 28,3% dintre respondenți, PSRM ar obține 22,5% din voturi, Partidul Șor – 9,3%, la limita pragului electoral ar fi PCRM cu 4,4% din susținerea votanților.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.