VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Autoritățile R. Moldova solicită implicarea CUC pentru a determina Tiraspolul să elimine posturile ilegale din Zona de Securitate

La 13 octombrie curent, în orașul Bender s-a desfășurat ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control (CUC) în cadrul căreia delegația Republicii Moldova a înaintat noi propuneri, prin care și-a reafirmat poziția privind eliminarea posturilor ilegale, exprimându-și îngrijorarea că acestea sunt un pericol vădit pentru viața oamenilor.

În cadrul discuțiilor asupra raportului Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 05-11 octombrie 2022 s-a constatat nesemnarea acestui act de către comandanții militari, în special, din cauza unor formulări promovate de exponenți transnistreni, inacceptabile în actele misiunii de menținere a păcii. La fel, componenta transnistreană încearcă reluarea practicii vicioase de a camufla starea reală a lucrurilor la posturile ilegale, mai concret de a nu reflecta apariția modulelor pentru adăpostirea personalului. Aducerea modulelor denotă că se intenționează menținerea  posturilor pentru o perioadă îndelungată.

„În context, a fost elucidată o consecință tragică a posturilor instalate abuziv în Zona de Securitate, fiind vorba despre accidentul rutier din 8 octombrie 2022 când, pe timp de noapte, un automobil s-a izbit violent în blocurile de beton de la un asemenea post ilegal amplasat pe carosabil la intrarea în orașul Râbnița. Drept urmare, conducătorul auto a decedat pe loc, iar pasagera a ajuns la spital cu traume grave. Astfel, pericolul posturilor abuzive a fost demonstrat, cu regret, și de acest caz soldat cu victimă umană”, se menționează într-un comunicat al Biroului politici de reintegrare.

Delegația Republicii Moldova a făcut apel către toți participanții la lucrările Comisiei Unificate de Control să dea apreciere justă acțiunilor unilaterale care au provocat tragedia și să oblige structurile de forță transnistrene să-și retragă posturile din aria de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Amintim că în aprilie 2022, structurile de forță transnistrene, sub un inventat pretext de „amenințare teroristă”, au amplasat pe trasee și în localitățile situate în Zona de Securitate circa 50 de posturi noi completate cu personal înarmat.

„Aceste abuzuri au fost comise prin ignorarea deschisă de către Tiraspol a deciziilor Comisiei Unificate de Control, în special a unui protocol din 2007, care interzice instalarea posturilor în Zona de Securitate suplimentar la cele existente.

Prezența posturilor a fost documentată de observatorii militari ai Comandamentului Militar Întrunit, dar și de echipele de monitorizare ale Misiunii OSCE în Moldova”se mai menționează în comunicat.

Delegația Republicii Moldova din start a evidențiat caracterul ilegal al posturilor și a cerut constant retragerea acestora.

Tiraspolul, însă, refuză de a se conforma actelor misiunii de menținere a păcii și se împotrivește atingerii unui consens în aprobarea unei soluții care să pună capăt încălcărilor.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.