VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Socialiștii au contestat la Curte norma ce prevede posibilitatea prelungirii mandatului președintelui țării

Socialiștii au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității articolului 135 din Codul Electoral din 8 decembrie 2022, care prevede posibilitatea prelungirii mandatului președintelui R. Moldova cu 2 luni.

În opinia PSRM, guvernarea încalcă Constituția, inclusiv prin adoptarea unor asemenea acte legislative negândite. Noua versiune a Codului Electoral prevede că atribuțiile președintelui pot fi prelungite cu patru luni.

Socialiștii afirmă că, potrivit Constituției, mandatul președintelui Republicii Moldova durează 4 ani și poate fi prelungit prin lege organică doar în caz de război sau catastrofă, dar nu prin stabilirea altor norme în Codul Electoral.

”Mandatul președintelui nu poate fi prelungit în baza unor jocuri juridice periculoase. Curtea Constituțională trebuie să anuleze aceste modificări, noul președinte trebuie ales cel târziu în octombrie-noiembrie 2024 și să depună jurământul în decembrie. În caz contrar, este vorba despre o încercare de uzurpare a puterii prin extinderea ilegală a mandatului președintelui”, președintele fracțiunii parlamentare BCS, Vlad Batrîncea.

Potrivit noului Cod Electoral, alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se organizează în termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte al Republicii Moldova, în conformitate cu art. 90 din Constituție.

În noiembrie 2020, Președinta Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate a câștigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale cu 56,75% din voturi, devansându-l pe președintele în exercițiu Igor Dodon care a a obținut 42, 25% din sufragii. Curtea Constituțională a validat mandatul Maiei Sandu pe 10 decembrie 2020.

Maia Sandu a preluat în mod oficial mandatul prezidențial la 24 decembrie 2020 când a depus jurământul de învestire în funcție.

Următoarele alegeri prezidențiale ar urma să aibă loc în anul 2024, ținând cont că mandatul Președintelui Republicii Moldova este de 4 ani iar ultimele alegeri s-au desfășurat în 2020.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.