VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sobele defecte, un pericol pentru viață: Circa 180 de incendii s-au produs de la începutul anului

De la începutul anului 2024 în R. Moldova s-au produs 176 de incendii, iar 15 persoane și-au pierdut viața din cauza sobelor defecte. Despre aceasta anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Totodată, IGSU subliniază că de la începutul sezonului rece, salvatorii și pompierii au informat peste 76.000 de persoane despre riscurile utilizării sobelor defecte. Aceștia, au reușit să ajungă în circa 31 de mii case de locuit din peste 1.200 localități din țară.

Oamenii au fost avertizați despre riscul izbucnirii incendiilor și intoxicațiilor în caz de nerespectare a regulilor antiincendiare. Astfel, cetățenii au fost îndemnați să acorde o atenție deosebită exploatării sobelor și anume să verifice dacă acestea nu sunt defecte, canalele de evacuare nu sunt astupate, iar încăperile sunt bine aerisite. Totodată, locatarii au fost rugați să nu suprasolicite sobele, să nu folosească lichide ușor inflamabile pentru a aprinde focul, dar și să nu lase hainele și mobilierul în preajma surselor de încălzit”, subliniază IGSU.

Potrivit unui studiu efectuat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în baza criteriilor de risc, s-a stabilit profilul persoanelor cel mai des afectate de incendii și intoxicații.

Cei mai vulnerabili devin oamenii din localitățile rurale, îndepărtate de centrele raionale, cu un număr mic de locuitori și care se află la o distanță mai mare de 16 km de unitățile de salvatori și pompieri. În acest grup vulnerabil se încadrează bărbați cu vârsta cuprinsă între 61-80 de ani, neangajați în câmpul muncii, care locuiesc de unii singuri, dar și au un mod de viață antisocial”, precizează instituția.

IGSU îndeamnă cetățenii să fie mai atenți față de persoanele în etate, cele singuratice, dar și cele care suferă de boli cronice acute sau cele cu nevoi speciale.

De asemenea, oamenii sunt rugați să vină în ajutorul acestor persoane, în special în perioada rece a anului, când este necesar de verificat funcționalitatea sobelor, canalelor de ventilare, asigurând aprinderea și utilizarea acestora în vederea prevenirei izbucnirii incendiilor, dar și riscului de intoxicație cu produsele de ardere.

Mai mult, salvatorii îndeamnă repetat populația să nu lase copiii sau persoanele vârstnice de unele singure în locuință, atunci când arde focul în sobă.

Pentru minimalizarea cazurile fatale în rândul populației din cauza incendiilor sau intoxicațiilor, ținem să menționăm că conform Hotărârei de Guvern nr. 847 din 07.12.2022 proprietarii sunt obligați să doteze spațiul locativ cu detectoare autonome optico-electronice de fum și mijloace de primă intervenție în caz de incendiu.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă repetat oamenii să se pătrundă de responsabilitate, pentru a nu-și pune în pericol viața lor și a celor din jur
”, îndeamnă salvatorii.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.