VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Slusari: Cea mai mare problemă pentru fermierii mici sunt organizațiile de micro-finanțare, reprezentanții cărora vin la gospodării și sechestrează tot

„Cea mai mare problemă pentru fermierii mici sunt organizațiile de micro-finanțare, reprezentanții cărora vin la gospodării și sechestrează tot”. O spune directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”.

Creditorii se împart în trei categorii: băncile, furnizori de inputuri și organizațiile de micro-finanțare. Dacă vreți părerea mea, cea mai mare problemă la moment pentru fermierii mici sunt aceste organizație de micro-finanțare. În 2022, când s-a pornit criza și noi am strigat: „Introduceți starea de urgență, haideți să reeșalonăm, haideți  să vedem ce facem cu băncile”, nu s-a făcut nimic. Mulți agricultori mici și chiar și o parte din cei mijlocii, neavând posibilitatea să reeșaloneze datoriile față de bănci, au recurs la serviciile organizațiilor de micro-finanțare, cu o dobândă lunară cât una  anuală la bancă. La moment, organizație de micro-finanțare, neavând gaj, pur și simplu vin la gospodării și preiau tot, adică sechestrează”, a declarat Alexandr Slusari în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Întrebat de jurnalista Valentina Ursu de ce acești fermieri nu s-au împrumutat de la bancă, dar de la organizațiile de micro-finanțare, Alexandru Slusari a răspuns:

Banca nu-i voia. În 2022, am rugat atunci, dacă țineți minte, și Prim-ministrul și ministrul: „Haideți, facilitați această eșalonare”, nu s-a făcut nimic. Agricultorii trebuiau să falimenteze în 2022 sau să riște și să meargă la organizațiile de micro-finanțare. Au mers și iată 2023 tot a fost an de criză,  au fost doi ani de criză, în care agricultorii mici și mijlocii nu au primit sprijinul”.

Potrivit lui Slusari, autoritățile trebuie să se implice ca să stabilizeze situația din agricultură.

Măcar un an să stabilizăm situația, să nu permitem creditorilor să-i distrugă acum pe fermieri. Dacă îi distrugem, va fi ireversibil procesul, oamenii ăștia o să plece din țară și nu mai revin. Mulți dintre  fermierii care stau în piață, sunt oameni din diaspora, sunt oameni tineri, care au investit banii câștigați cu greu peste hotare. Nu doar economic se distrug acum, ei pierd ultimă speranță în Republica Moldova și în orice autoritate”, a mai spus Alexandr Slusari.

Amintim că sute de fermieri din toate raioanele țării cer Guvernului instituirea unui moratoriu până la 31 octombrie 2024, la calcularea penalităților, la executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru producătorii de cereale și oleaginoase. De asemenea, fermierii cer ca din Fondul de Subvenționare pentru anul 2024, suma de un miliard de lei să fie repartizată fermierilor.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.