VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO / „SIS trebuie să fie atent ca să nu existe tentative de sabotare a parcursului european al R. Moldova”. Interviu în exclusivitate cu Alexandru Musteață, director SIS

Procesul de integrare europeană a demarat, iar Serviciul de Informații și Securitate trebuie să fie atent să nu existe anumite tentative de a interveni, de a bloca, de a sabota aceste proces. Serviciul de Informații și Securitate trebuie să facă față mai multor provocări, ținând cont de fragilitatea securității din regiune. Privind la contextul regional, războiul Rusiei împotriva Ucrainei, mai mulți experți și analiști spun că R. Moldova se află în pericol real, fiind un stat neutru, dar nu există nicio garanție a acestei neutralități. O dovadă în acest sens este staționarea trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova. Prin urmare, Serviciul de Informații și Securitate îndeplinește o funcție crucială pentru existența statului Republica Moldova. O convorbire la acest subiect cu Alexandru Musteață, directorul SIS.

Vocea Basarabiei: Sunt mai multe prilejuri, motive, ocazii pentru care v-am invitat la această emisiune. În primul rând, o să vorbim despre securitatea națională în contextul invaziei ruse în Ucraina, care de la 24 februarie până astăzi încă nu se știe când și cum va aduce liniște în această regiune a Mării Negre; o să vorbim despre crizele cu care se confruntă cetățenii; o să vorbim despre reforma Serviciului de Informații și Securitate și ce ar însemna o adevărată reformă, pentru că se creează impresia că deocamdată toți vorbesc, dar nimeni nu știe cum trebuie să arate finalitatea acestei reforme. A fost la Chișinău și omologul dvs. de la București, ați abordat mai multe subiecte de interes reciproc pentru cele două state, România și Republica Moldova. Să pornim de la ceea ce deranjează cel mai mult astăzi cetățenii – aceste alerte cu bombă. Aveți răspuns la întrebarea de ce atât de mare este intensitatea anunțării acestor cazuri de alertă cu bombă, care până la urmă se dovedesc a fi false?

Alexandru Musteață: Un motiv exact ce stă în spate încă este investigat. Deci, noi împreună cu colegii de la poliție și sub auspiciul procurorului suntem parte a unui grup de investigație. Acum, Centrul Antiterorist, care este o subunitate în cadrul Serviciului de Informații și Securitate, este entitatea responsabilă să analizeze aceste aspecte și să investigheze care este sursa unor astfel de mesaje. Investigația arată că e un grup mai mare de persoane care face lucrul acesta, nu neapărat toți sunt pe teritoriul Republicii Moldova, sunt și în alte state.

Vocea Basarabiei: Ați identificat locațiile în alte state?

Alexandru Musteață: Unele locații sunt identificate, dar, fiind în alte state, ar trebui să cerem și suportul colegilor de acolo, or aici intervine mai mult cooperarea polițienească internațională și există mai multe mecanisme internaționale de schimb de informație și de suport. În acest caz, s-au transmis, s-au făcut solicitările respective. Acum trebuie să înțelegem că alertele venite pe e-mail sunt foarte greu de identificat, pentru că se folosesc instrumente de ascundere a IP-ului, de ascundere a locației. Și atunci mergem pas cu pas, din locație în locație, contactăm colegi din alte țări pentru a colecta date și să vedem unde totuși e punctul final. Sunt unele date, toate au fost comunicate procurorului de caz care coordonează activitatea de investigație, multe detalii nu le putem spune, pentru că este o investigație penală, sunt luate anumite măsuri speciale.

Vocea Basarabiei: Dar despre scopul care se urmărește ați putea să ne spuneți, pentru că în spațiul public au apărut mai multe scenarii?

Alexandru Musteață: Da, cunoaștem, cetățenii discută, politicienii discută, foarte multă lume are diferite scenarii. Noi avem mai multe ipoteze, mai multe piste pe care mergem. Un scenariu exact că-i acesta sau nu, nu putem spune, pentru că e greu de estimat, sunt mai multe posibilități, printre care și testarea capacităților noastre sau să ne țină ocupați, sau să dea mai multe motive presei să scrie. Sunt diferite opțiuni, iarăși investigăm, încercăm să vedem cine stă în spatele acestor tentative sau alerte cu bombă false, dar, totodată, noi încercăm și să revizuim un pic protocoalele de acțiune, pentru că verificarea aceleiași clădiri de trei ori pe zi nu este cel mai eficient lucru, iar în cazul aeroportului, știm cu toții, a creat foarte multe incomodități. Și acum împreună cu colegii de la poliție încercăm să revizuim protocolul ca totuși să verificăm, să investigăm, să nu lăsăm, deci, să nu intrăm într-o zonă de confort, totodată să nu creăm anumite incomodități, în cazul aeroportului, pasagerilor care trebuie să decoleze.

Vocea Basarabiei: Bine, se testează și nervii cetățenilor, se testează și capacitatea instituțiilor de stat, unii mai cred că s-ar putea prin aceste alerte false cu bombă să se ajungă până la o destabilizare în toamnă a situației social-politice. Găsiți, cum să zic, argumentate…

Alexandru Musteață: Dacă găsim un punct de legătură în aceste…

Vocea Basarabiei: Da, și dacă sunt argumentate aceste supoziții?

Alexandru Musteață: Noi, ca instituție, avem sarcina și lucrăm zi de zi ca să nu permitem astfel de destabilizări, acesta-i scopul principal și rolul principal al Serviciului de Informații și Securitate, să colecteze date care ar indica astfel de scenarii și, respectiv, să informăm factorii de decizie și organele competente pentru a lua anumite acțiuni. La moment, noi estimăm diferite scenarii, facem analiza de risc, riscul pe moment este unul mic spre mediu. Deci, noi nu excludem niciun scenariu…

Vocea Basarabiei: Deci, situația e sub control?

Alexandru Musteață: Situația este sub control și noi lucrăm în fiecare zi și depunem efort ca ea să rămână sub control și să nu admitem destabilizări. Totodată, trebuie să fim atenți că dreptul cetățeanului de a protesta, de a-și expune părerea trebuie respectat, este un drept prevăzut de Constituție. Acum să intervenim prea mult în forță nu trebuie, trebuie foarte atent, pentru că cetățeanul are dreptul să-și expună părerea, are dreptul să participe la manifestații publice atâta timp cât ele sunt pașnice. Noi monitorizăm fiecare acțiune care se întâmplă, la moment nu vedem anumiți indici care să indice la anumite activități extreme sau mai radicale.

Vocea Basarabiei: Dar acest lucru ar avea ceva în comun și cu promovarea reformelor – reformă în justiție, reformă în SIS sau nu neapărat?

Alexandru Musteață: Noi nu vedem legătura între aceste puncte. Reforma în justiție, știm bine cu toții, nu a început ieri și nici azi, e un proces de lungă durată, care a început încă mulți ani în urmă, cu urcușuri și coborâșuri. Desigur că acum se fac mai multe procese, s-a modificat legislația, s-au mai deblocat niște puncte care creau blocaje și nu permiteau înfăptuirea justiției, noi nu vedem acele puncte care ar indica că există o legătură între reforma justiției și protestele în masă care se întâmplă.

Vocea Basarabiei: Dar dosarele care sunt examinate în diferite instanțe sau faptul că se anunță zilnic că cei certați cu legea ar trebui să ajungă pe banca acuzaților și acum așa se crede că mai insistent și mai cu tărie se încearcă să fie promovate și duse până la capăt anumite dosare de rezonanță sau nici aici nu găsiți mari tangențe?

Alexandru Musteață: Bine, modul cum se gestionează dosarele în instanță e treaba instanței de judecată și aici cred că trebuie să-i întrebați pe ei.

Vocea Basarabiei: Da, dar anume când se discută despre un dosar în instanță atunci se anunță și o alertă cu bombă. Au fost coincidențe?

Alexandru Musteață: Nu neapărat.Au fost coincidențe, da, asta a fost chiar la început, când s-au creat mai multe scenarii că ar fi o legătură între ele, dar trebuie să nu uităm că, ulterior, instanțele de judecată au fost ținta unor alerte false cu bombă de nenumărate ori, chiar și recent. Deci, ele se întâmplă cu o anumită periodicitate și noi nu vedem legătura directă și doar cu acest punct.

Vocea Basarabiei: Cât de mult e perturbată securitatea statului, ținând cont că în imediata vecinătate a Republicii Moldova are loc acest război ruso-ucrainean?

Alexandru Musteață: Un război la câteva sute de kilometri de frontiera noastră desigur că ne alarmează pe toți, noi trebuie să fim vigilenți la tot ceea ce se întâmplă. Chiar dacă sunt mai multe scenarii pe care le analizăm și le discutăm, și facem estimarea de risc, cât de mult sau care-i probabilitatea acest război să vină mai aproape de frontiera noastră, totuși războiul ne afectează și din alte puncte de vedere. Am avut criza refugiaților și un val foarte mare de cetățeni care vin și au venit, și sunt încă pe teritoriul Republicii Moldova, s-au schimbat rutele de circuit al mărfurilor și asta a afectat și alte aspecte, inclusiv aspecte de contrabandă. Acum, migrația ilegală este un subiect pe care-l discutăm foarte des și cu colegii din Ucraina, care se întâmplă pe segmentul de frontieră. Încă nu vedem chestii mai grave, cum ar fi contrabanda cu arme, dar asta nu înseamnă că în viitor nu se poate întâmpla, or noi acum ne pregătim pentru ce ar fi mai rău de fiecare dată. Asta-i sarcina pusă colegilor mei din cadrul serviciilor: să ne pregătim mereu pentru scenariul cel mai negativ, chiar dacă acum el este cu un grad mic sau un risc scăzut.

Vocea Basarabiei: Dar, în general, despre riscul de securitate a țării, ținând cont că ar putea Rusia să se miște mai departe spre hotarele Republicii Moldova…

Alexandru Musteață: Eu de fiecare dată spun așa: ne uităm la ce se întâmplă în Ucraina la momentul actual, unde este linia de front și cum se duc luptele și încercăm să ne pregătim noi pentru scenariile cele mai negative. Noi am estimat împreună și factorii de decizie au fost informați care ar fi probabilitatea ca linia de front să se apropie cât mai mult de noi. Ea există, dar se poate schimba de la zi la zi, de aceea este foarte greu acum să dăm o estimare că, da, va fi sau nu, nu va fi. Deci, nu este o discuție despre alb și negru, e o chestie care este foarte dinamică, în fiecare zi avem discuții pe intern ce se întâmplă acolo, în Ucraina, cum se mișcă trupele pentru a fi și noi gata.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova are un teritoriu necontrolat, ne referim la regiunea transnistreană și, iată, dacă nu cumva și acest lucru sporește gradul de risc în rândul cetățenilor?

Alexandru Musteață: Bine, regiunea necontrolată e necontrolată de la ‘92 încoace, deci, iarăși, nu e o regiune nouă și nu e ceva nou pentru noi.

Vocea Basarabiei: Dar acum rămâne a fi necontrolată, ținând cont că există războiul ruso-ucrainean și e chiar în imediata vecinătate a hotarului?

Alexandru Musteață: Sunt de acord, rămâne, dar prezența ilegală a trupelor ruse în Transnistria nu-i de azi, ea mereu a fost acolo și mereu a fost în atenția noastră și a fost mereu un subiect de discuție în societate. Acum, cu cât e mai aproape sau e mai departe linia frontului, vedem și noi diferite mesaje care pot veni din regiunea respectivă. Trebuie să înțelegem că toată lumea vrea să evite războiul, războiul nu aduce nimic bun nimănui, toată lumea vrea pace și aici este important să discutăm mai mult despre pace.

Vocea Basarabiei: Și dacă, totuși, spiritele sunt temperate la Tiraspol, uneori se crede că mai degrabă sunt agitate la Comrat. Multă lume își pune întrebarea: de ce anumiți cetățeni din această unitate teritorial-administrativă Gagauz-Yeri își permit să facă mai mult decât le permite legislația?

Alexandru Musteață: Iarăși, pornim de la prezumția că cetățenii au dreptul la exprimarea liberă a opiniei, dreptul la libera asociere…

Vocea Basarabiei: Unde se termină dreptul la libera exprimare și unde începe să intre în vigoare norma legală?

Alexandru Musteață: E o întrebare foarte bună. În special, atunci când vine vorba de un Serviciu de Informații și Securitate, cum suntem noi, linia aceasta e foarte fină, dar noi trebuie s-o respectăm, în primul rând, din punctul de vedere al drepturilor constituționale ale cetățeanului. Noi monitorizăm și încercăm să vedem dacă există chemări la extremism sau la acțiuni radicale, sau în susținerea unor acțiuni violente. Și atunci când se întâmplă asta, este informată instituția procuraturii, pentru că asta reprezintă o potențială încălcare a legislației.

Vocea Basarabiei: Dar când sunt chemări la susținerea interesului altui stat, unui stat străin?

Alexandru Musteață: Monitorizăm, documentăm, vedem cât de mult asta reprezintă, într-adevăr, o tentativă care se vrea materializată sau e doar o exprimare a unui cetățean.

Vocea Basarabiei: Dle director, dar SIS-ul înseamnă doar Serviciu de Informații și Securitate sau înseamnă mai mult?

Alexandru Musteață: Ce mai mult?

Vocea Basarabiei: Mai mult decât a aduna informații…

Alexandru Musteață: Noi reieșim din cadrul legal. Legislația Republicii Moldova după care ne conducem noi este creată în așa mod încât noi trebuie să acționăm, practic, ca o instituție de drept. Ori noi, ori poliția, ori CNA, ori alt organ de urmărire penală se conduce după același Cod Penal și același Cod de Procedură Penală. În cazul în care noi identificăm anumită informație de interes sau care ar reprezenta o posibilă încălcare a legislației, informăm procuratura. Atunci, procuratura decide inițierea sau nu a unei cauze penale, pentru că Legea privind măsurile speciale de investigație spune că ele pot fi făcute doar în cadrul unei cauze penale și, respectiv, mandatate de către judecătorul de instrucțiune. Având cadrul respectiv al legislației, noi ca instituție trebuie să ne încadrăm în aceste limite pe care le avem. Vorbind pe larg, instituțiile de tipul Serviciului de Informații și Securitate în alte țări au un alt cadru legislativ, care este adaptat mai mult din punctul de vedere al amenințărilor, ori cadrul legislativ actual în Republica Moldova e orientat spre infracțiune. Codul Penal presupune încălcarea unor puncte și atunci intervine infracțiunea. Noi trebuie să privim mai larg, mai complex, din punctul de vedere al amenințărilor. Amenințarea poate fi o infracțiune, la o anumită etapă poate să nu fie. De aceea pentru un Serviciu de Informații este important să aibă un spectru mai larg de competențe, fapt despre am comunicat deja și cu colegii pe intern din direcția responsabilă de aspectele legale, direcția juridică. O să venim cu mai multe propuneri către parlament să inițieze modificarea cadrului legislativ la acest subiect.

Vocea Basarabiei: Despre coloana a cincea să vorbim. Există această coloană a cincea în Republica Moldova? Și încă o dată să le explicăm și cetățenilor, celor care ne urmăresc, totuși cine sunt exponenții acestei coloane a cincea?

Alexandru Musteață: Ar fi naiv să negăm faptul că există persoane care colaborează cu serviciile speciale ale altor state, nu trăim într-o lume roz și ne dăm seama foarte bine că ele există. Noi, ca instituție responsabilă și de aspectul contrainformativ, monitorizăm atent, investigăm, documentăm și, în limitele cadrului legal, informăm procuratura, care deja împreună cu noi desfășoară și alte acțiuni.

Vocea Basarabiei: Se crede că inclusiv în cadrul SIS-ului există această coloană a cincea.

Alexandru Musteață: Eu vreau lumea să vină să-mi arate și să-mi dea și o listă de nume, pentru că în cele aproape trei luni de când sunt în funcție în cadrul serviciului am văzut ofițeri dedicați, profesioniști, care vor să lucreze bine, să prezinte rezultate și cu care chiar lucrăm foarte bine. Desigur că se întâmplă și incidente, au fost și anchete interne dispuse pentru a verifica activitatea unor țări și verificarea activității unor direcții. E necesar de a face o verificare internă atunci când vine un nou director. Cât de mulți ar fi agenți ai altor state? Eu cred că o să las întrebarea aceasta a dvs. fără răspuns, nu de aia că nu-l am sau îl am, dar eu cred că e prea devreme să vorbim despre asta.

Vocea Basarabiei: Dar ideea că totuși unii au fost racolați de KGB, de serviciile din Federația Rusă are dreptul la viață?

Alexandru Musteață: Orice idee și teorie are dreptul la viață. Cât de mult ea este materializată sau nu, se va vedea, pentru că dacă cineva din jurnaliști sau din cetățeni are o informație și vrea s-o comunice este liber s-o facă, poate să-mi scrie o petiție care va veni pe numele meu personal, le citesc pe toate cu mare interes. Deocamdată n-am văzut pe nimeni să vină și să-mi spună că acela îi așa sau celălalt e invers, deci mai mult teorii de genul că tot serviciul trebuie verificat. Am primit și petiții în care ni se spunea să demolăm clădirea aceasta, fiindcă aici a stat KGB-ul. OK, dar atunci ar trebui să construim alta în loc, iar asta costă.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova are țări neprietene?

Alexandru Musteață: Prieteni sau neprieteni, cred că trebuie să întrebăm Ministerul de Externe, asta-i parte din politica externă, nu suntem noi cei care putem să ne pronunțăm.

Vocea Basarabiei: Pe dimensiunea diplomației vor spune că există doar prieteni, nu?

Alexandru Musteață: Noi, ca Serviciu de Informații și Securitate, nu dăm aprecierea respectivă, dar ne facem treaba pe partea informativă și contrainformativă, bazându-ne pe analize de risc, nu pe geografie.

Vocea Basarabiei: Vă întreb și mai tranșant – în acest moment, Federația Rusă este partener strategic, este prieten?

Alexandru Musteață: Pentru noi ca serviciu ori pentru țară?

Vocea Basarabiei: Pentru țară și pentru dvs. ca serviciu.

Alexandru Musteață: Pentru țară trebuie să întrebăm, iarăși, Ministerul de Externe, pentru că asta face parte din politic.

Vocea Basarabiei: Pentru SIS?

Alexandru Musteață: Pentru SIS, cum am mai spus, noi ne uităm din punctul de vedere al analizei de riscuri. Analiza de riscuri la moment arată că Federația Rusă a invadat militar Ucraina și duce acțiuni militare deja mai mult de jumătate de an în Ucraina și pentru noi asta reprezintă un nivel de risc ridicat și noi îl tratăm din acest punct de vedere. Deci, pentru noi nu există denumiri, pentru noi există analiză de risc.

Vocea Basarabiei: Eu de ce insist pe acest aspect? Pentru că Federația Rusă a privatizat sau a contribuit la privatizarea unor obiective considerate obiective strategice pentru Republica Moldova și imediat mă gândesc la Aeroportul Internațional Chișinău. Acei investitori care și-au adus capital aici s-au gândit doar la aspectul economic investițional sau totuși pot fi găsite, identificate și interese ascunse?

Alexandru Musteață: Controlul asupra infrastructurii critice sau obiectivelor strategice ale țării trebuie făcut foarte atent, indiferent cine, ce țară este, și nu neapărat o țară, poate fi și un grup criminal organizat, care preia controlul asupra unui obiectiv strategic și atunci asta reprezintă un risc. Vreau să vă reamintesc că administratorul companiei care gestionează aeroportul a fost schimbat chiar la începutul războiului în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale anume din acest considerent, pentru că e un obiectiv foarte important, e poarta de intrare în Republica Moldova acum și trebuie să avem un control foarte bun. Acum, având în vedere și alertele acestea false pe care le avem, colegii mei de la Centrul Antiterorist și cu IGPF-ul lucrează intens acolo la aeroport, poate o să creăm și un birou al Centrului Antiterorist acolo pe loc, ca să fim prezenți și să asigurăm securizarea întregului aeroport, pentru că pe moment paza aeroportului nu este asigurată de către SIS sau de alte instituții de stat, este paza privată a aeroportului. Deci, nu neapărat contează că e o țară sau este un grup. Atâta timp cât în situația în care suntem noi acum, cu un război nu departe de frontieră, controlul statului asupra unor obiective strategice este foarte important.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova încă de la proclamarea independenței și până astăzi este dependentă de resursele energetice pe care le importă din Federația Rusă. Câtă vulnerabilitate găsiți dvs. în această dependență de o singură sursă?

Alexandru Musteață: Dependența de o singură sursă este mereu un punct vulnerabil. Dacă ai un singur cablu care intră în casă și el e tăiat, rămâi fără lumină. Exact așa e și aici, atunci când este o singură sursă de alimentare și de procurare a gazului sau energiei electrice. Resursele energetice trebuie privite un pic mai larg, desigur că e o vulnerabilitate, diversificarea energetică este un punct important aici.

Pentru conformitate, Valentina Ursu

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.