VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Siegfried Mureșan, după anunțul lui Igor Grosu: Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, nu în CSI!

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a venit cu o reacție, după ce astăzi, președintele Parlamentului, Igor Grosu a anunțat că Republica Moldova va denunța Acordul de aderare la Adunarea parlamentară a Comunității Statelor Independente.

Într-o postare pe o rețea de socializare, europarlamentarul a subliniat că „viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, nu în CSI!”

„Salut anunțul președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, privind demararea procedurii de retragere a țării din Comunitatea Statelor Independente (CSI), din care face parte și Federația Rusă. De ani de zile, Rusia șantajează Republica Moldova cu livrările de gaz. De ani de zile, Rusia amenință Republica Moldova. De ani de zile, Rusia depune eforturi pentru a ține Republica Moldova săracă, ușor controlabilă, coruptă. De ani de zile, Rusia atacă și ceilalți membri ai CSI. Rusia a atacat Ucraina și a atacat Georgia, acest lucru determinând părăsirea CSI de către cele două state. În schimb, niciodată, în istoria Uniunii Europene, nu s-a întâmplat ca un stat membru să atace un alt stat membru”, a comentat Mureșan.

Totodată, eurodeputatul a subliniat că în Uniunea Europeană pacea este garantată.

În CSI, agresiunea rusă este o mare probabilitate. De aceea, Federația Rusă trebuie izolată cât mai mult pe plan internațional, mai ales în contextul actual. Cu cât mai multe state părăsesc CSI, cu atât Rusia devine mai puțin relevantă în regiune”, a mai scris Mureșan.

Reamintim că Acordul de aderare a Moldovei la Adunarea inerparlamentară a CSI a fost semnat în martie 1998. CSI a fost creată în decembrie 1991, imediat după destrămarea URSS. Inițial, din comunitate făceau parte toate statele ex-sovietice, în afară de cele trei țări baltice – Estonia, Letonia și Lituania. Ulterior, structura a început să-și piardă influența. În 2008, s-a retras Georgia în urma războiului din Osetia de Sud, iar în 2014, CSI a fost părăsită de Ucraina, în urma anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.