În scopul combaterii ambroziei, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI, recomandă efectuarea următoarelor acțiuni:
- protejarea feței și corpului (purtarea măștii, mănușilor și hainelor ce acoperă complet suprafața corpului);
- smulgerea plantei sau tăierea repetată, care se face obligatoriu înainte de perioada de înflorire (pentru a nu provoca răspândirea polenului);
- evitați păstrarea în curte a ambroziei smulse. Asigurați-vă că ați depozitat plantele într-un loc izolat și sigur sau nimiciți-le;
- o metodă agreabilă de distrugere a ambroziei este folosirea erbicidelor în stadiu începător de dezvoltare a plantei (până la înflorire);
- după finalizarea lucrului neapărat spălați fața, clătiți gura, gâtul și nasul, face-ți un duș și schimbați hainele.
Măsuri de prevenire
- purtați măști;
- reduceți timpului petrecut în aer liber în sezonul polenic;
- schimbați hainele când veniți de afară;
- închideți ferestrele în timpul zilei;
- spălați-vă frecvent pe față și mâini;
- utilizați aparate de aer condiționat cu filtre.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI atenționează cetățenii să fie foarte prudenți la procesul de fermentare a vinului. Pentru a evita cazurile de intoxicație cu bioxid de carbon acumulat în încăperile închise, specialiștii recomandă:
- evitați intrarea în încăperile în care are loc procesul de fermentare a vinului, fără a asigura ventilarea prealabilă;
- excludeți amplasarea recipientelor cu must pentru fermentat în spații închise;
- anunțați pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere;
- verificați concentrația de oxigen din încăperea în care întrați, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
- nu intrați fără echipament de protecție în încăperea în care există deja o victimă, pentru că este posibil să vă intoxicați și dumneavoastră;
Simptome ale intoxicării:
Dureri de cap persistente, amețeli, somnolență, vomă, puls rapid, reflexe și judecată încetinită, convulsii, comă.
Liliana Pușcașu