Dosarul ”Revoluției” din România revine în vizor, după mai bine de patru ani de ”plimbări” între instanțe inferioare și parchetele din capitala României. Curtea de Apel Bucureşti a dispus azi începerea judecării pe fond în dosarul ”Revoluţiei”, în care fostul preşedinte român Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu şi fostul șef al Aviației Militare, Iosif Rus, sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii. Decizia curții nu este însă definitivă.
Agerpres scrie că după mai multe amânări, instanţa a respins toate excepţiile şi cererile ridicate de avocaţii lui Ion Iliescu, fiind constatată legalitatea rechizitoriului întocmit de procurori.
”Curtea constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu şi gl. (rtr.) Rus Iosif. (…) Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în decizia amgistraților.
Dosarul ”Revoluţiei” s-a plimbat peste patru ani între instanţele şi parchetele bucureştene pe motive de procedură.
Conform rechizitoriului, citat de Agerpres, Ion Iliescu, în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al Frontului Salvării Naționale şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obţinerea legitimităţii populare, menţinerea şi consolidarea puterii politice deţinute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate şi şi-a asumat, în intervalul 22 – 30 decembrie 1989, operaţiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcţii de conducere ale Ministerului Apărării.
Aceste fapte au avut drept consecinţe generarea şi amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat şi astfel, în intervalul 22 – 30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2.382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.