VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sergiu Tofilat: Fără ajutorul partenerilor externi, Republica Moldova nu poate depăși o eventuală criză energetică

Fără ajutorul partenerilor externi, Republica Moldova nu poate depăși o eventuală criză energetică, a declarat Sergiu Tofilat, expert în domeniul energetic, în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei. De asemenea, acesta a menționat că ne așteaptă vremuri grele, dar ulterior vom avea posibilitatea să reintegrăm țara și să scăpăm de influența Federației Ruse.

Sergiu Tofilat a subliniat că economia și capacitatea de plată a cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi comparată cu țările Uniunii Europene. R. Moldova nu își permite să cumpere gaz la prețul de 1-2 mii de dolari per mia de metri cubi.

Totodată, expertul în energetică a declarat că autoritățile de la Chișinău nu aveau cum să obțină un preț mai convenabil la gazele naturale în cadrul negocierilor contractului cu concernul rus Gazprom, deoarece în acel moment prețul spot la gaze era foarte mare, R. Moldova nu avea rezerve de gaze naturale și nici alternative.

În context, acesta a menționat că „în următorii doi ani ne va fi greu, dar ulterior nu vom mai fi dependenți de gazul rusesc și vom avem posibilitatea să reintegrăm țara, să soluționăm problema transnistreană și să scăpăm de influența Federației Ruse.

Întrebat de jurnalista Valentina Ursu de ce sunt țări, precum Ungaria și Serbia care au obținut un preț mai convenabil pentru gaze, Tofilat a menționat că acestea sunt cazuri particulare și au acceptat niște condiții puse de autoritățile de la Kremlin. De asemenea, el a specificat că Aleksandar Vučić și Victor Orban sunt cei mai buni prieteni și megafonul lui Vladimir Putin în Europa.

”Aleksandar Vučić, președintele Serbiei este agentul și avocatul lui Putin în Europa iar Victor Orban, prim-ministru ungar a obținut o reducere a prețului cu condiția ca Ungaria să accepte ca gazul să nu tranziteze teritoriul Ucrainei – cea mai scurtă rută, dar să tranziteze teritoriul Turciei, astfel ca rușii să poată pedepsi Ucraina. Totodată, Orban are pretenții teritoriale față de Ucraina și speră ca Rusia să câștige acest război și să pună mâna pe o bucată din teritoriul Ucrainei, dar tare mult se înșală”, a spus Tofilat, specificând că Orban promovează narativele și falsurile lui Putin în întreaga lume.

De asemenea, Sergiu Tofilat a subliniat că Republica Moldova ar putea obține gaz ieftin, dar în schimb nu va fi independentă și nici nu va avea relații bune cu Ucraina, țările UE, SUA și întreaga lume civilizată.

Menționăm că în prezent, conform contractului semnat la 29 octombrie 2021, de Moldovagaz și Gazprom, formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, presupune ca 30 la sută din preț să fie raportat la prețul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda în ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare, iar alte 70 la sută sunt formate din prețurile Platts a unui mix de produse petroliere precum benzina, motorina sau păcura. În perioada de vară, din aprilie până în septembrie, formula se inversează. Adică 30 la sută din preț este calculat în baza prețului mixului de produse petroliere iar 70 la sută, în baza prețului de piață.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.