VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sergiu Tofilat: Dacă Gazprom va opri livrările de gaz pentru Republica Moldova, cea mai afectată va fi regiunea transnistreană

Dacă Vladimir Putin ia decizia să sisteze total gazul pentru Republica Moldova, cea mai afectată va fi regiunea transnistreană, deoarece nu are alternativă sau posibilitate să cumpere gaze. În aceste condiții, regiunea transnistreană se va confrunta cu o criză umanitară. Declarația a fost făcută de Sergiu Tofilat, expert în probleme energetice, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Expertul a menționat că în cazul în care Gazprom-ul va închide total gazul Republicii Moldova, atunci și regiunea transnistreană va rămâne fără gaze naturale, fiindcă Gazprom nu poate livra separat gaze în Transnistria.

„Acest lucru nu-i posibil, cu toate că ei caută soluții să ne lase fără gaze și să mențină regiunea transnistreană. Situația în care noi rămânem fără gaz din partea Gazprom-ului poate fi numai în cazul în care Vladimir Putin e gata să cedeze Transnistria”, a subliniat Tofilat.

Expertul în energetică a menționat că regiunea transnistreană va fi cea mai afectată de decizia autorităților de la Moscova, dacă acestea vor decide să sisteze livrarea de gaze naturale Republicii Moldova.

 „Oamenii vor rămâne și fără gaz, și fără energie electrică, și bugetul lor va scădea, practic, în jumătate. 40-50 la sută din bugetul lor se formează din faptul că ei primesc gaze naturale gratis, pe datorie, pe care n-o să o restituie niciodată. Ei produc din gaz energie electrică, metale, materiale de construcție, cresc legume (au sere care se încălzesc pe gaz) și, practic, convertesc acest gaz în bani care ajung în bugetul transnistrean”, a declarat Tofilat subliniind că regiunea supraviețuiește doar datorită faptului că primește gaz „gratis” de la Moscova.

În context, expertul a specificat că autoritățile de la Kremlin au interes de a menține și finanța regiunea transnistreană, pentru a șantaja Republica Moldova și influența politica externă a țării.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.